Ρομπότ αντί σερβιτόρων σε εστιατόριο στην Κίνα

Ρομπότ χρησιμοποιεί αντί για ανθρώπους σερβιτόρους εστιατόριο στη Σαγκάη της Κίνας, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του κινεζικού κολοσσού του e-commerce, Alibaba.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος του «Robot.He» είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και η μείωση του κόστους εργασίας- με ρομπότ μεγέθους φούρνου μικροκυμάτων να αναλαμβάνουν τον ρόλο των σερβιτόρων, κινούμενα στον χώρο και παραδίδοντας στους πελάτες το φαγητό τους.

«Στη Σαγκάη, ένας σερβιτόρος κοστίζει μέχρι 10.000 γουάν (1.500 δολάρια ΗΠΑ) τον μήνα. Αυτό είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε έξοδα κάθε χρόνο. Και χρειάζονται δύο βάρδιες» είπε ο Τσάο Χαϊτάο, ο product manager της Alibaba που ανέπτυξε το εν λόγω concept. «Αλλά δεν χρειαζόμαστε δύο βάρδιες για ρομπότ, και εργάζονται κάθε μέρα».

Τα εν λόγω εστιατόρια υπάγονται στην αλυσίδα ημιαυτόματων σουπερμάρκετ Hema της Alibaba, όπου οι πελάτες γεμίζουν τα «καρότσια» τους μέσω εφαρμογής στο κινητό, με τα ψώνια τους να παραδίδονται απευθείας στο ταμείο ή στα σπίτια τους. Η Alibaba έχει 57 αγορές Hema σε 13 κινεζικές πόλεις, και όλες κάποια στιγμή θα αποκτήσουν τα ρομποτικά αυτά εστιατόρια.

o Robot.He προσελκύει πολλούς πελάτες, οι οποίο κλείνουν τραπέζια και κάνουν παραγγελίες μέσω εφαρμογών στα κινητά τους. Οι περισσότεροι θέλουν να δουν ιδίοις όμμασι τις τεχνολογικές καινοτομίες που παρέχονται στο «high tech» εστιατόριο- ενώ αρκετοί επισημαίνουν τη χαμηλή τιμή του φαγητού (σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η χρήση αυτοματισμών που βοηθά να παραμείνει χαμηλά το κόστος).