Σ. Φάμελλος: Απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο οι δασικοί χάρτες

Ως βασικό έργο υποδομής με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, τους δασικούς χάρτες απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ημερίδα που διοργάνωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το ΓΕΩΤ.ΕΕ – Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με θέμα την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών.

Στόχος της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των επιστημόνων-μελών των τριών φορέων, αλλά και της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά και την υποβολή αντιρρήσεων, που ξεκινά σήμερα.

Ο Αν. ΥΠΕΝ  επεσήμανε ότι αν και η προετοιμασία των αναρτήσεων ξεκίνησε πριν 20 χρόνια, εντούτοις δεν υπήρξε πολιτική πρωτοβουλία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την έναρξη του έργου, το οποίο υλοποιείται με συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας και του Κτηματολογίου, με ελαχιστοποίηση της δαπάνης και με χρήση διαδικτυακών εφαρμογών, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.

Επίσης, παρουσίασε την ΚΥΑ για την μείωση του κόστους των τελών αντίρρησης, έως και 70%, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των Σημείων Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) και επανέλαβε ότι δέσμευση του υπουργείου είναι ότι, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αντιρρήσεων, να έχουν ολοκληρωθεί ταυτόχρονα και όλες οι ενέργειες παραχώρησης, νόμιμης απόκτησης, κυριότητας ή χρήσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ειδικότερα, για τις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε  από τους ΟΤΑ την ενίσχυση της συνεργασίας για την ενσωμάτωση στοιχείων για τα όρια οικισμών και τις περιοχές πυκνώσεων, όπως και την επιτάχυνση των πράξεων του Δασαρχείου για τις αναδασωτέες περιοχές και τις περιοχές που εκκρεμεί ο χαρακτηρισμός.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο  Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε από τους διοργανωτές επιστημονικούς φορείς την συμβολή τους στην ενημέρωση της κοινωνίας και την υποστήριξή τους σε αυτή την σημαντική αναπτυξιακή και περιβαλλοντική τομή της χώρας μας.