Σαντορίνη: ομορφιά που προκαλεί δέος

Στη Σαντορίνη η φύση εισπράττει χειροκρότημα – και όχι αδίκως. Κάθε φορά που ο ήλιος βουτά στο Αιγαίο οι τουρίστες που έχουν κυριολεκτικά κρεμαστεί στα τοιχάκια της Οίας χειροκροτούν αυθόρμητα το μεγαλείο της φύσης, αποθεώνοντάς την. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί το τοπίο της Καλντέρας, το δέος που προκαλεί η θέα από το ύψος των μπαλκονιών της. Η Σαντορίνη είναι μοναδική όχι μόνο σε σύγκριση με άλλα νησιά της Ελλάδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου έχει ξεχωρίσει άπειρες φορές σε τουριστικά έντυπα και περιλαμβάνεται συχνά στις λίστες με «τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε μια φορά στη ζωή σας».

Για να πάρετε μια γεύση από αυτά που προσφέρει θα περιπλανηθείτε στα Φηρά, που είναι πιο πολυσύχναστα, γεμάτα ζωή, στην Οία με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, στο ηφαίστειο στη Νέα Καμένη, στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, σημαντικό αστικό κέντρο του Αιγαίου την Εποχή του Χαλκού (20ός-17ος αιώνας π.Χ.). Δε γίνεται να μην επηρεαστείτε από την ατμόσφαιρα του ιδιαίτερου αυτού χώρου, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, 15 χλμ. από τα Φηρά, όπου όλα έχουν διατηρηθεί όπως ήταν τη στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου. Θα κάνετε το μπάνιο σας στον Περίβολο, στο Καμάρι, στη Βλυχάδα, στην Περίσσα, ενώ από την Οία μπορείτε να πάτε απέναντι στη Θηρασιά, που διαθέτει τη δική της καλντέρα και τις δικές της ομορφιές, κάνοντας ένα ταξίδι… στο χρόνο, καθώς εκεί υπάρχει ακόμη η αίσθηση μιας παλιότερης, πιο αγνής εποχής. Οσο για τα καραβάκια που κάνουν εκδρομές στο ηφαίστειο, ξεκινούν συνήθως από τον Γιαλό, τον Αθηνιό και το Αμμούδι. Θα πάτε πρώτα στη Νέα Καμένη για να περπατήσετε στον κρατήρα του ηφαιστείου.

Κατά την παραμονή σας στη Σαντορίνη πρέπει να δοκιμάσετε φάβα, άσπρη μελιτζάνα, ντοματάκι και κάππαρη, και φυσικά τα τοπικά κρασιά, το διάσημο Βινσάντο, το «κρασί του ήλιου», και άλλες ποικιλίες, τις οποίες μπορείτε να γευτείτε σε οινοποιεία που είναι επισκέψιμα.