Σχέδιο πάταξης και πακέτο προτάσεων κατά του λαθρεμπορίου στο επίκεντρο της σύσκεψης στο ΕΕΘ

Σε νέο σχέδιο δράσης αλλά και για ένα νέο πακέτο προτάσεων προς την Κυβέρνηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου, κατέληξε η σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης που συγκάλεσε το μεσημέρι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από διεξοδική συζήτηση, η σύσκεψη αποφάσισε να υποβάλει, μέσω του εκπροσώπου της Υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης, που συμμετείχε, πακέτο προτάσεων για την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Πιο συγκεκριμένα, θα ζητηθεί να προωθηθεί νομοθέτημα με το οποίο θα γίνονται πολύ πιο αυστηρές οι ποινές όσων συλλαμβάνονται επανειλημμένως για λαθρεμπόριο αλλά και διάταξη για να γίνουν πιο υψηλά τα πρόστιμα, που σήμερα είναι πολύ μικρότερα από το μεροκάματο ενός διακινητή λαθραίων τσιγάρων, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη χαρακτηριστικά. Επίσης, θα προταθεί η θεσμοθέτηση προστίμου και στον αγοραστή, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύθηκαν, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των προέδρων των τριών επιμελητηρίων της πόλης, να συνεργαστούν και να εκπονήσουν νέα σχέδια δράσης για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών και άλλων προϊόντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα εξετάσουν πρόταση για τοποθέτηση, με έξοδα του ΕΕΘ, ενός μόνιμου αστυνομικού φυλακίου στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Ο Μιχ. Ζορπίδης

Την σύσκεψη άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, που περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους. «Στο παρελθόν το ΕΕΘ έχει κάνει δύο μηνυτήριες αναφορές, δεκάδες επιστολές στις αρχές και έχει αναδείξει επίσης δεκάδες φορές το θέμα στον Τύπο, ωστόσο η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Το πρόβλημα είναι τεράστιο: κατ’ αρχάς πλήττεται η εικόνα της πόλης, με όλες αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες, ενώ κινδυνεύουν άνθρωποι, αφού οι συμπλοκές μεταξύ των λαθρεμπόρων είναι σχεδόν καθημερινές. Ταυτόχρονα απειλείται η δημόσια υγεία γιατί τα λαθραία τσιγάρα είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Παράλληλα, υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις νόμιμες επιχειρήσεις, που πουλάνε τα ίδια προϊόντα. «Αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατό να υπάρχει κλιμάκιο για να κάνει ελέγχους σε ένα περίπτερο ή σε μία καφετέρια για το εάν κόπηκε μία απόδειξη και δεν υπάρχουν ποτέ διαθέσιμοι άνδρες για να διώξουν τους λαθρομετανάστες που πουλάνε τσιγάρα ή απλώνουν σε σεντόνια την πραμάτεια τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Τα άλλα επιμελητήρια

Τα συγχαρητήρια τους στο ΕΕΘ για την πρωτοβουλία της σύσκεψης αλλά την ολόθερμη στήριξη στις ενέργειες τους για το θέμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, ο αντιπρόεδρος του Μαν. Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ Παν. Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης Γιάννης Μανδρίνος, που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

 Η αστυνομία

Σημαντική αύξηση τόσο στις συλλήψεις για λαθρεμπόριο όσο και στις ποσότητες κατασχεμένων προϊόντων καταγράφεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, τους τελευταίους 12 μήνες, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Ν. Δημητριάδης (εκπρόσωπος της ΓΑΔΘ), Αβρ. Αϊβαζίδης (Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης) και Αθ. Δακτυλούδης (Διοικητής τμ. Ασφαλείας Λευκού Πύργου). Ωστόσο, αναγνώρισαν πως, παρά την πρόοδο, το πρόβλημα έχει μεγάλες διαστάσεις, που οφείλεται κυρίως στην υποστελέχωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών, στην αλλά και το ελλιπές νομικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τμήμα Λευκού Πύργου έχει 335 οργανικές θέσεις αλλά μόνο 237 αστυνομικούς!

Όπως περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση υποτροπής, ενώ δυστυχώς αποφεύγεται το αυτόφωρο γιατί στο δικαστήριο απαιτείται πραγματογνωμοσύνη του Τελωνείου για την αξία των λαθραίων προϊόντων, που αργεί πολύ, λόγω αδυναμίας της υπηρεσίας αυτής να ανταπεξέλθει! Επίσης, οι περισσότεροι από τους διακινητές έχουν αιτηθεί ή διαθέτουν ήδη Άσυλο Πρόσφυγα, με αποτέλεσμα οι ποινές να μην αποτελούν φόβητρο γι’ αυτούς και να μην φοβούνται την απέλαση, όπως θα έπρεπε να ισχύει, αφού πρόκειται για επικίνδυνα άτομα.

Ταυτόχρονα, ήγειραν μεγάλο ζήτημα για τη δημόσια υγεία καθώς, «όπως προκύπτει από παλαιότερες υποθέσεις που εξιχνιάσαμε τα λαθραία τσιγάρα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία».

Η δημοτική αστυνομία

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας Λευτέρης Κιοσέογου τόνισε ότι πριν την κατάργηση της υπηρεσίας το 2013, υπήρχε καθημερινή διάθεση 10 δημοτικών αστυνομικών μόνο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, που είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα, αφού εντοπιζόταν μία αποθήκη κάθε εβδομάδα! Τώρα διατίθενται μόλις 20 δημοτικοί αστυνομικοί για όλες τις επιχειρήσεις, που όμως λόγω της αλλαγής του νόμου δεν μπορούν να οδηγήσουν συλληφθέντες στην αυτόφωρη διαδικασία!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεεδονίας

Αδυναμία συγκρότησης ελεγκτικών κλιμακίων, εντοπίζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, που την αποδίδει στην απροθυμία των υπαλλήλων να συμμετέχουν, καθώς έχει καταργηθεί η οικονομική αποζημίωση! «Θέλαμε να συγκροτήσουμε κλιμάκια με 120 άτομα και εμφανίστηκαν μόλις 19 υπαλληλοι», είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε κι αυτός αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, καθώς η Διεύθυνση Εμπορίου της ΠΚΜ δεν έχει πλέον δικαίωμα κατασχέσεων.

Τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του ΕΕΘ

«Νιώθουμε ότι έχουν εισβάλει στα σπίτια μας κακοποιά στοιχεία και εγκληματικά στοιχεία, πρέπει να το νιώσετε κι εσείς», είπε ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Χρήστος Νικολόπουλος, που μίλησε για υποβάθμιση της Αγοράς γιατί με την κατάσταση αυτή μειώνονται οι καταναλωτές και εκφοβίζονται οι καταστηματάρχες. Ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΘ και Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας Κώστας Ιακώβου τόνισε ότι δυστυχώς η Πολιτεία αρνείται να προμηθευτεί μηχανήματα για τον έλεγχο φορτίων, που θα αντιμετώπιζε την λαθραία διακίνηση και σημείωσε ότι οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ το χρόνο! Ζήτησε επίσης την αυστηροποίηση των ποινών και την αύξηση των προστίμων.

Ο Κυριάκος Μερελής, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής πρότεινε να εξεταστεί η πιθανότητα τοποθέτησης ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης (κάμερες), ενώ ο Μαν. Σύλλης έθεσε το θέμα της λαθραίας διακίνησης λουλουδιών, εντός των πανεπιστημίων, κατά της ορκωμοσίες των φοιτητών.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...