Σε αχαρτογράφητα νερά το Brexit

Με συντριπτική πλειοψηφία (432 κατά και 202 υπέρ) η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. που έχει συνάψει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες και πλέον το Brexit μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.

Πρόκειται για την πιο βαριά ήττα κυβέρνησης στη βρετανική Βουλή στη σύγχρονη Ιστορία (σ.σ. η δεύτερη χειρότερη ήταν το 1924, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ έχασε ψηφοφορία με 140 ψήφους)· ήττα που, όπως είχε προαναγγελθεί από τους Εργατικούς, προκάλεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μέι από τον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης (αναμένεται στις 21:00) αλλά η Τερέζα Μέι φαίνεται ότι θα… επιβιώσει.

Έχει άλλωστε με το μέρος της το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP (10 ψήφοι), που ανακοίνωσε ότι τη στηρίζει, επομένως για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει βουλευτές του κόμματός της, των Συντηρητικών, να στηρίξουν την πρόταση Κόρμπιν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκληρός πυρήνας του κόμματος  (40 ψήφοι) τάσσονται υπέρ της, ενώ και οι Τόρις -που είναι υπέρ της συμφωνίας- θα είναι έκπληξη αν δεν πράξουν το ίδιο.

Επομένως, όπως εκτιμούν οι Financial Times, η Τερέζα Μέι θα προσέλθει στη Βουλή γνωρίζοντας ότι έχει πιθανότατα την πλειοψηφία με ψήφους 327 έναντι 315 της αντιπολίτευσης.

Τι θα γίνει όμως με το Brexit, που έχει προσδιοριστεί για τις 29 Μαρτίου, και ποια ήταν η αντίδραση της Ε.Ε.;

Το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό που έχει ανεπίσημα υποσχεθεί η Ε.Ε.: την παράταση της ημερομηνίας «εξόδου» μέχρι τον Ιούλιο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Λονδίνο. Βεβαίως υπάρχει και η εκκρεμότητα των ευρωεκλογών που μεσολαβούν και το ερώτημα είναι εάν θα πρέπει ή όχι να ψηφίσουν οι Βρετανοί αφού θα ανήκουν ακόμα στην Ε.Ε., ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί κι άλλος χρόνος εάν χρειαστεί να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.

Αυτά ανεπισήμως, γιατί επισήμως η αντίδραση των Βρυξελλών ήρθε αρχικά διά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, και τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και οι δύο εξέφρασαν μεν τη λύπη τους, κάλεσαν δε τη βρετανική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Ο Γιούνκερ προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο «μη συντεταγμένης εξόδου» και ο Τουσκ αναρωτήθηκε μέσω twitter: «Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;»

«Μια πικρή ημέρα για την Ευρώπη»

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι η χθεσινή ήταν μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη», αναφερόμενος στην απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

«Αυτή είναι μια πικρή ημέρα για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι. Όμως το σκληρό Μπρέξιτ είναι η χειρότερη από όλες τις επιλογές για την ΕΕ, και πάνω απ’ όλα για το Ηνωμένο Βασίλειο», έκρινε ο Σολτς μέσω Twitter, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βρετανία.

Η πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σημείωσε από την πλευρά της πως «λυπάται βαθιά» για την απόφαση, προέτρεψε να πρυτανεύσει η «ψυχραιμία» σε όλες τις πλευρές «παρότι έχουμε αληθινά βαριά καρδιά σήμερα», ενώ επισήμανε πως «παρότι περιμέναμε» αυτή την έκβαση, «το γεγονός ότι ήρθε με μια τόσο καθαρή πλειοψηφία» δημιουργεί «μια ειδική κατάσταση».

«Το μήνυμά μας προς τους Βρετανούς μπορεί να είναι μόνο: είναι μια απόφαση που μας πονάει. Και λέμε: θα χαιρόμασταν εάν μένατε, όποτε κι ό,τι κι αν αποφασίσετε». Μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν «η χειρότερη από όλες» τις επιλογές, πρόσθεσε η Καρενμπάουερ και προέτρεψε το ΗΒ «να μη βιαστεί», καθώς υπάρχει πάντα χρόνος ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ μελετάται ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και «φυσικά η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη και, ασφαλώς, σε αυτή τη συζήτηση».

Ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, μίλησε για «καταστροφικό» αποτέλεσμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι «οι πόρτες της Ευρώπης παραμένουν ανοικτές».

Με 432 ψήφους έναντι 202, οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριψαν τη συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ — το αποτέλεσμα σήμανε τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920.

Η Μέι είναι πλέον αντιμέτωπη με πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως αναμένεται να την ξεπεράσει.

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...