Σε άδεια καθίσματα μίλησε η Φ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα κάνει την έκπληξη…

«Εμείς θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών. Σπάστε με την ψήφο σας τα οδοφράγματα της συντήρησης. Ψήφο τώρα στο ΚΙΝΑΛ. Ανοίξτε το δρόμο της προοδευτικής αλλαγής» τόνισε χθες το βράδυ η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη από το βήμα του συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ, προς τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι όμως δεν έσπευσαν να γεμίσουν την αίθουσα του Βελλίδειου.

Στιγμιότυπο από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, λίγο μετά την είσοδο της κ. Γεννηματά στην αίθουσα…

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στην Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα, επιχείρησε να εμφυσήσει στους οπαδούς της κεντροαριστεράς την αισιοδοξία και την ελπίδα, ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή στη δύσκολη και πολωμένη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Έχοντας στο πλευρό της δύο πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και πολλά κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, όπως νυν και πρώην βουλευτές, πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέλη των κορυφαίων οργάνων του κόμματος, υποψήφιους ευρωβουλευτές και αυτοδιοικητικούς,  συνδικαλιστές κ.α., η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προσπάθησε να εμφανίσει το κόμμα της ως τη μέση οδό μεταξύ λαικισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του συντηρητισμού της ΝΔ.

«Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, ο Γιώργος, ο Βαγγέλης, όλα μας τα στελέχη δίνουν τη μάχη» είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Δώστε μας τώρα τη δύναμη να κάνουμε την ανατροπή. Είμαστε μαζί στο Κίνημα Αλλαγής, όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία. Αγωνιζόμαστε για να γυρίσει σελίδα και η Ευρώπη και η Ελλάδα».

Αναφερόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα είπε πως «είναι οι δύο όψεις της συντήρησης. Η νέα και η παλιά Δεξιά. Ο κ. Τσίπρας στρώνει το δρόμο για να περάσει ο κ. Μητσοτάκης. Την Κυριακή ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής» και σημείωσε πως «δεν χαρίζουμε ούτε μία ψήφο στον Τσίπρα και στον Μητσοτάκη. Γιατί ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ είναι μια χαμένη ψήφος. Είναι ναι στον διχασμό, είναι ναι στην πόλωση, είναι ναι στα αδιέξοδα». Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό άμεσα να προκηρύξει εθνικές εκλογές τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα δίλημμα εκλογών. Ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει το γάντι. Προκηρύξτε εκλογές κ. Τσίπρα, τώρα, σήμερα. Εμείς σας περιμένουμε».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών και στις επιλογές που έχουν να κάνουν οι ψηφοφόροι και κάλεσε του πολίτες να αναδείξουν τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ ενώ επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι συνειδητά πριμοδοτούν την πόλωση. «Παίζουν συνειδητά το χαρτί της πόλωσης για να «κλέψουν ψηφοφόρους από την προοδευτική παράταξη» είπε και κατέκρινε όσους διακινούν την άποψη ότι «οι εκλογές είναι παιχνίδι για δύο». «Είναι fake news για να πάρουν προοδευτικούς ψηφοφόρους από μας την τελευταία στιγμή» είπε και κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι «μεταμφιέζεται» σημειώνοντας πως «προσπαθεί να μιμηθεί ως και τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου. Έχει μπερδέψει την πολιτική με την επιθεώρηση».

Αντιγράφοντας δε τον Β. Βενιζέλο, είπε πως «μονάχα, η δύναμη στο ΚΙΝΑΛ οδηγεί στην οριστική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα» και απηύθυνε πρόσκληση σε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκαν. Τους κάλεσε να συνταχθούν ξανά με το ΚΙΝΑΛ, αλλά απέκλεισε «όσους πήραν «προσωπικά ανταλλάγματα και ζήτησαν την καρέκλα στη βάση της συναλλαγής». Όπως είπε, «τους λιποτάκτες δεν τους θέλουμε, τους χαρίζουμε. Τους αφήνουμε εκεί που ανήκουν σήμερα. Γιατί για εμάς έχει αξία η ηθική στην πολιτική».

Άσκησε επίσης κριτική στον πρωθυπουργό και για το μακεδονικό τονίζοντας πως με την Συμφωνία των Πρεσπών έχει παραδώσει την μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα και αναγνώρισε δήθεν μακεδονικό έθνος.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου και την εκδήλωση προλόγισε ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Κριθαρίδης.

Η συγκέντρωση έκλεισε με την ανάκρουση από τα μεγάφωνα του «Bella Ciao» ενώ στην αίθουσα οι σημαίες που κυριάρχησαν, ήταν οι σημαίες του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε μάλιστα ομάδα νέων του κόμματος, που με σημαίες, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, συνθήματα και κόρνες, προσπάθησε να ενισχύσει τον παλμό και τη ζωντάνια της συγκέντρωσης…

Φ.Δ.