Σε επίσχεση εργασίας από αύριο οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), “μέχρι κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ να τα βρούν και να λογικευτούν” και να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, στους 2.300 απασχολουμένους του οργανισμού. Αυτό επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, προσθέτοντας ότι “η διάρκεια της επίσχεσης εργασίας μας θα εξαρτηθεί από το πότε κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΘ θα βάλουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων τα δεδουλευμένα των τελευταίων δύο μηνών”.

Η απόφαση των εργαζομένων λήφθηκε στο πλαίσιο της σημερινής τους συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί για τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο μετατέθηκε για σήμερα, εν αναμονή τής απάντησης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, στην ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΘ για την κυβερνητική πρόταση που της κατατέθηκε.

Βάσει της πρότασης αυτής, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα με αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΣΘ, η πλευρά του Δημοσίου ανέλαβε να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση), του επόμενου μήνα και των κοινωνικών αντισταθμισμάτων του υπουργείου Παιδείας. Αυτό όμως, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, ότι τα χρήματα θα αποδοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων.

Εξετάζοντας την πρόταση του υπουργού, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ δήλωσε ότι δεν τη θεωρεί σύννομη, ωστόσο κοινοποίησε τον αριθμό λογαριασμού της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να κατατεθούν σε αυτόν τα δεδουλευμένα τους, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ.

«Δε θα γίνουμε μπαλάκι ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΑΣΘ και το υπουργείο»

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο κ. Τσερμενίδης ανέφερε ότι «ο Χρ. Σπίρτζης δε δέχτηκε να μας μιλήσει, μόνο η γ.γ. Θ. Πέρκα μας είπε ότι το θέμα είναι αρμοδιότητα του υπουργού. Δεν μπορούν να μας εμπαίζουν διοίκηση και υπουργείο. Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει προτάσεις αλλά αγνοούνται. Λοιπόν, οι εργαζόμενοι δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται. Δε δεχόμαστε πλέον νέες συναντήσεις, να μη μετατρέπουν σε μπαλάκι τους εργαζόμενους». Στην ερώτηση «πώς πιέζετε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ» απάντησε ότι «την πιέζουμε να κάνει τις διαδικασίες που πρέπει για να πληρωθούμε» και συμπλήρωσε ότι «δεν εμπιστευόμαστε ούτε τη διοίκηση ούτε το υπουργείο».

Σημειώνεται ότι εν μέσω ΔΕΘ η πόλη θα μείνει χωρίς λεωφορεία, καθώς ο κ. Τσερμενίδης ξεκαθάρισε ότι δε θα κινείται κανένα λεωφορείο παρά μόνο αυτά που εξυπηρετούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.