Σε κυκλοφορία τον Απρίλιο το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ

Το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία – ένα νέο και καινοτόμο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη».

Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο στο επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου.

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είναι αυτό με την ευρύτερη χρήση, καθώς από το σύνολο των χαρτονομισμάτων ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία, πάνω από 8 δισεκατομμύρια -ή περίπου 45% του συνόλου- είναι 50ευρα.

Τα παλαιά χαρτονομίσματα παραμένουν σε ισχύ και θα ανταλλαχτούν σταδιακά από τις εθνικές τράπεζες των κρατών-μελών.

Τι ήταν εκείνο που έκανε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλαιών χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ; Πέρυσι αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 899.000 πλαστά χαρτονομίσματα, τόσα όσα ποτέ άλλοτε. Έτσι μελετήθηκε και βγαίνει στην κυκλοφορία το νέο 50ευρω που πληροί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχαραχθεί.

Δείτε πως θα είναι το νέο χαρτονόμισμα: