Σε περιδίνηση το Ποτάμι – Σήμερα αποφασίζει για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε τροχιά εσωστρέφειας και εσωκομματικών διαφοροποιήσεων κινείται για μία ακόμη φορά το Ποτάμι, με τα στελέχη του να μη συντονίζονται σε μία κοινή γραμμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα στις 6μμ, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, με τη συμμετοχή των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, προκειμένου να αναζητηθεί μία απόφαση που θα γεφυρώνει τα χάσματα και τις διαφορές.

Δυο βουλευτές του κόμματος, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, συντάσσονται ανοιχτά με τη γραμμή της ΝΔ και εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο Γιώργος Μαυρωτάς στο επίμαχο ζήτημα συντάσσεται με τον διαγραμμένο Σπύρο Δανέλλη και αποτιμά ως θετική και χρήσιμη τη συμφωνία και δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει. Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης εμφανίζεται σκεφτικός παρότι τονίζει πως «η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και εγώ δεν θα την καταψηφίσω». Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι θα επιλέξει το παρών ή την αποχή διότι εκτιμά ότι «πάνω στη συμφωνία παίζονται παιχνίδια πολιτικής επικυριαρχίας».

Από την πλευρά τους οι δυο ευρωβουλευτές του Ποταμιού ο Γιώργος Γραμματικάκης και ο Μιλτιάδης Κύρκος, εδώ και μέρες τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες», τονίζει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος.

Το δίλημμα του Θεοδωράκη

Ο ίδιος πάντως ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Αντιλαμβάνεται πως αν αυτές οι διαφοροποιήσεις επισημοποιηθούν και μέσω της ψηφοφορίας στη Βουλή, το Ποτάμι για μία ακόμη φορά θα εκπέμψει μία θολή εικόνα και θα εμφανισθεί χωρίς κοινές γραμμές και αποφάσεις.

Μιλώντας πάντως στη Βουλή τόνισε πως «ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ισχύει το αντίθετο. Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση». Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα δώσει γραμμή υπέρ της συμφωνίας.

Όμως από την άλλη πλευρά, δεν θα ήθελε το Ποτάμι, με κανένα τρόπο, να διακινδυνεύσει να βρεθεί αντιμέτωπο με σφοδρές πολιτικές εξελίξεις, εν μέσω μίας πόλωσης, που στο χώρο της αντιπολίτευσης θα λειτουργούσε κυρίως υπέρ της ΝΔ. Το Ποτάμι ως κόμμα του μεταρρυθμιστικού κέντρου, θεωρητικά, επιδιώκει τον ήπιο πολιτικό διάλογο αλλά και την αξιοποίηση όλου του πολιτικού χρόνου που του αναλογεί…