Σε τροχιά εσωκομματικής σύγκρουσης οι γαλάζιοι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης

Σε καταστροφική “καραμπόλα” εξελίσσεται η κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων Θεσσαλονίκης, που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, με την αντιπαράθεση να κορυφώνεται κυρίως μεταξύ του “αυτοδιοικητικού” Κωνσταντίνου Ζέρβα, του “κοινοβουλευτικού” Γιώργου Ορφανού και του “κομματικού” Νίκου Ταχιάου.

Στην παρούσα φάση της προεκλογικής περιόδου, η βασική επιδίωξη όλων των γαλάζιων μνηστήρων του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης είναι να κατακτήσουν την κρίσιμη εκλογική μάζα των ψηφοφόρων της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης και του κεντροδεξιού χώρου. Επίσης μεγάλη σημασία και ρόλο παίζουν οι σχέσεις που διατηρούν και αναπτύσσουν με τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης και συνοχής του εκλογικού ακροατηρίου του.

Η αντιπαράθεση, παρότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να εξελίσσεται ευνοϊκά για τον Νίκο Ταχιάο, που έχει το επίσημο χρίσμα της ηγεσίας, πλέον προσλαμβάνει στοιχεία μετωπικής σύγκρουσης, μετά και την πρόσφατη εγκύκλιο του κόμματος που απενοχοποιεί τους γαλάζιους “αντάρτες” υποψήφιους δημάρχους. Πρακτικά η εγκύκλιος νομιμοποιεί τους “μη χρισματικούς” γαλάζιους υποψήφιους να αλιεύουν στα ανοιχτά του κομματικού και παραταξιακού χώρου, γεγονός που έχει διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες, έχει “μπερδέψει” τους κομματικούς μηχανισμούς και έχει απελευθερώσει δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο εσωκομματικός …διαγκωνισμός να θυμίζει πολεμική αναμέτρηση. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που διακινούνται από τα φιλικά προς τη ΝΔ, ΜΜΕ, όπου πλέον εκτός του Ν. Ταχιάου, με υψηλά και ενισχυμένα ποσοστά εμφανίζονται και οι Γιώργος Ορφανός και Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ με αξιοσημείωτες επιδόσεις πλασάρεται και ο πρώην περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Κ. Ζέρβας: Έχουμε πλήρη προγραμματική πρόταση

Από τους τρεις, πιο “έτοιμος και ολοκληρωμένος”, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Έχοντας ξεκινήσει πολύ νωρίς, προηγείται σε επίπεδο προγράμματος και θέσεων αλλά και ψηφοδελτίου, ενώ διαθέτει ένα συντονισμένο επιτελείο στελεχών που υποστηρίζουν με επάρκεια την επικοινωνιακή του καμπάνια. Ξεκινώντας κυρίως μέσω των social media, όσο πλησιάζουμε προς την ώρα της κάλπης, δείχνει να επιστρέφει σε πιο κλασσικές μορφές προεκλογικού αγώνα. Συγκριτικά έναντι των άλλων δύο, μπορεί να ισχυρισθεί ότι γνωρίζει πολύ καλύτερα τα θέματα του δήμου. Έχοντας πείρα των προβλημάτων από την θητεία του ως αντιδήμαρχος και “αναπληρωτής” του Γιάννη Μπουτάρη, ισχυρίζεται πως “γνωρίζει καλά τα θέματα της πόλης και έχει πλήρη προγραμματική πρόταση”. Προτάσσοντας ένα κεντροδεξιό, μετριοπαθές και τεχνοκρατικό προφίλ και έχοντας διατελέσει υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2015, αλλά εκ των κεντρικών στελεχών της “Πρωτοβουλίας”, του Γ. Μπουτάρη, ο Κ. Ζέρβας απευθύνεται κυρίως στη μεσαία τάξη και γενικότερα στο ευρύτερο κεντροδεξιό – συντηρητικό χώρο και θεωρεί ότι μπορεί να αντλήσει ψήφους  και από ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς. Διεκδίκησε το χρίσμα της ΝΔ αλλά δεν… του βγήκε. Ως εκ τούτου αντιμετωπίζει επιθετικά τον Νίκο Ταχιάο. Τον χαρακτηρίζει “φυτευτό” και παρωχημένο και ότι κρύβει… το παρελθόν του. “Μόλις πήρατε το χρίσμα, κλείσατε τους λογαριασμούς σας στο Facebook και στη συνέχεια δημιουργήσατε άλλους για να μην μπορεί κανείς να ανατρέξει και να δει αυτά που λέγατε” του είπε στην πρόσφατη τηλεμαχία στην ΕΡΤ3…

Γ. Ορφανός: Άλλοι εκπροσωπούν τον παλαιοκομματισμό

Εντελώς διαφορετικό είναι το προφίλ του Γιώργου Ορφανού, ο οποίος απευθύνεται κυρίως στη λαϊκή βάση της ΝΔ. Χωρίς μεγαλοστομίες και επιθετικές κινήσεις, διατηρεί ήπιο πολιτικό λόγο και δεν επιδιώκει την πολιτική αντιπαράθεση για να δηλώσει παρουσία. Η στρατηγική του είναι κλασσική: πόρτα – πόρτα και επαφή καθημερινή με τους ψηφοφόρους στις γειτονιές, στους φορείς, στα καφενεία. Προσωπικά δηλώνει “αντίθετος στις προσωπικές επιθέσεις και στις κοκορομαχίες” και προσπαθεί να ξεφύγει από την εικόνα του κομματικού υποψήφιου. “Άλλοι εκπροσωπούν και προωθούν τον παλαιοκομματισμό” σχολιάζει, ενώ στις επιθέσεις Ταχιάου απαντά με σιωπή και με την θέση πως “ο διάλογος είναι μόνο θετικός για την πόλη μας». Πολλά χρόνια κοινοβουλευτικός με θητεία στις κυβερνήσεις της ΝΔ, έχει σταθερούς δεσμούς με τους μηχανισμούς του κόμματος, ιδίως με την “καραμανλική πτέρυγα”. Πρόσφατα είχε συνάντηση στην Αθήνα, με τον “αντάρτη” επίσης, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Βουλγαράκη, την οποία… ο Γιώργος Αντώναρος φρόντισε να κοινοποιήσει στα “social media”. Λόγω και της σχέσης του με το “περιβάλλον” του ΠΑΟΚ και τον μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει σταυρούς από ένα ευρύ φάσμα εκλογέων. «Είπα δημόσια ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι από τη Νέα Δημοκρατία θα με ψηφίσουν. Είπα δημόσια ότι θα με ψηφίσουν και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Είπα ότι εάν ένας θα είναι στο δεύτερο γύρο, αυτός θα είμαι εγώ” τόνισε και κοιτώντας προς την διοικούσα της ΝΔ σχολίασε πως “κάποιοι ενοχλήθηκαν και καλά έκαναν”.

Νίκος Ταχιάος: Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγώ δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Ταχιάος απο την πλευρά του, επενδύει στην στρατηγική της σύγκρουσης και προφανώς θεωρεί ότι η πολιτική και κομματική πόλωση και η προεκλογική ένταση, θα του προσφέρουν το κλειδί για να “ξεκλειδώσει” το δρόμο προς τον δεύτερο γύρο. Η επιθετικότητα του δεν περιορίζεται μόνο προς τους ιδεολογικούς του αντιπάλους, αλλά λειτουργεί με τη λογική του “όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας”. Αυτό ισχύει φυσικά και για τους ομοϊδεάτες του, που τόλμησαν να κινηθούν εκτός κομματικής γραμμής.

Φανερά ενοχλημένος από την εγκύκλιο του κόμματος, που απελευθερώνει τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, επιμένει σε μία τακτική σύγκρουσης με στόχο την συσπείρωση των κομματικών ψήφων. Έχει μάλιστα αποκλείσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε σκέψη συνεργασίας, όχι μόνο με την Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και με τον Γιώργο Ορφανό τον οποίο χαρακτήρισε… εφεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα συνεργαστώ, σε επίπεδο διοίκησης, ούτε με ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τις εφεδρείες του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος” τονίζει και αποκλείει την συνεργασία και με τον Π. Ψωμιάδη, ο οποίος, όπως αναφέρει “εκφράζει μια λαϊκίστικη πολιτική άποψη που κάποιες φορές παίρνει και ακραίες μορφές». Ο Νίκος Ταχιάος “κουμπώνει” όπως λένε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, με την ελίτ της πόλης, αλλά δεν διαθέτει ερείσματα στην λαϊκή βάση του δήμου Θεσσαλονίκης. Επιλέγω να σταθώ απέναντι στον πελατειακό λαϊκισμό” τονίζει, επιμένοντας σε μία ακραία νεοφιλελεύθερη πρόταση για τα διοικητικά του δήμου προτάσσοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και την “απελευθέρωση” υπηρεσιών και δομών.

Για τη θητεία του επί Παπαγεωργόπουλου και τη στάση του στο δικαστήριο, όπου υπερασπίσθηκε τον πρώην δήμαρχο στην υπόθεση της υπεξαίρεσης, σημειώνει πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν. “Εγώ είμαι εδώ για το μέλλον. Ο προορισμός είναι μπροστά” επισημαίνει και δηλώνει βέβαιος ότι θα εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης….

Και οι Ψωμιάδης. Αηδονόπουλος, Κυριζίδης…

Εκτός όμως από το “τρίο” Ζέρβα -Ορφανού – Ταχιάου, υπάρχουν και άλλες τρεις υποψηφιότητες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών, και στην τελική ευθεία ίσως να διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης.

Καταρχάς είναι ο πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που φιλοδοξεί να εκφράσει τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά, επενδύοντας κυρίως στο “μακεδονικό” αλλά και στο μεγάλο δίκτυο των επαφών και των σχέσεων που διατηρεί με την γαλάζια παράταξη. Πιο μετριοπαθής ο γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος, Χάρης Αηδονόπουλος, υπολογίζει στην εμβέλεια που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια και ως αυτοδιοικητικό στέλεχος. Η εναλλακτική πρόταση όλων των παραπάνω αποτελεί η υποψηφιότητα του Μάκη Κυριζίδη. Ο νεαρός δικηγόρος με θητεία στα δημοτικά έδρανα με την παράταξη Καλαφάτη, τους “Εντάξει”, θεωρεί ότι μπορεί να εκπροσωπήσει το διαφορετικό από τον κεντροδεξιό χώρο, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, μόνο Θετικά».