ΣΕΒΕ: «Η φοροεισπρακτική πολιτική θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τις υγιείς επιχειρήσεις»

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)  κάνει λόγο για υπερφορολόγηση των επενδυτών, την οποία χαρακτηρίζει “τεράστιο αντικίνητρο” για οποιονδήποτε ενδιαφερόταν να επενδύσει στη χώρα μας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα ότι η “φοροεισπραχτική” -όπως τη χαρακτηρίζει ο ΣΕΒΕ- πολιτική  θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων, ενώ “θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα να μην επιτευχθούν”. Κατά τον ΣΕΒΕ η πολιτική αυτή σε βάθος χρόνου θα έχει ώς αποτέλεσμα την επιβολή περαιτέρω μέτρων, “εξίσου αναποτελεσματικών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή”.

Ο ΣΕΒΕ κάνει επίσης λόγο για «παράλογη υπερφορολόγηση» που «απειλεί άμεσα την οικονομία», καθώς «οι φόροι και οι εισφορές  αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται».  Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, «αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία στην χώρα μας από το 2010, επιβλήθηκαν μέτρα για την αύξηση των εσόδων ύψους 37 δισ. ευρώ, όμως το αποτέλεσμα για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν τα έσοδα του κράτους να μειωθούν κατά 9,2 δισ. ευρώ”.

Εντούτοις -αναφέρει ο ΣΕΒΕ- «οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις κατάφεραν για ακόμη μια χρονιά να επιδείξουν την αντοχή τους και τις δυνατότητες που έχουν, καθώς οι εξαγωγές (άνευ πετρελαιοειδών) ενισχύθηκαν κατά 1,2% το 2016 σε ετήσια βάση», γεγονός που προκαλεί το ερώτημα «πόσο καλύτερες θα μπορούσαν να ήταν οι επιδόσεις τους αν δεν ήταν τόσο αρνητικό το εσωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και πώς θα ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τους τελευταίους μήνες” τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία “εξόχως αρνητική είναι κι η υπερβολική φορολόγηση της εργασίας, ιδιαίτερα μετά την παράλογη αύξηση από 01.01.17 των ασφαλιστικών εισφορών, που στην ουσία είναι φορολόγηση, καθώς δεν είναι ανταποδοτική, με αποτέλεσμα τη φυγή στελεχών και των ικανότερων νέων στο εξωτερικό καθιστώντας την ανάπτυξη αδύνατη, επιδεινώνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα του brain drain».