Γράφει η Ιωάννα Παππά
Είχα την τύχη να βρεθώ μια ζεστή Τρίτη του Απρίλη σε μία αυθεντική trattoria στο κέντρο της πόλης με την ονομασία “Signora Trattoria”, για να δοκιμάσω επιτέλους το περιβόητο μενού για το οποίο, ειλικρινά, έχω ακούσει τα καλύτερα!
Μπαίνοντας στο Signora Trattoria…
Ανοίγοντας την πόρτα του εστιατορίου η ζεστή ατμόσφαιρα, η μυρωδιά από τα φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, η απαλή μουσική και τα άψογα στρωμένα τραπέζια σου έδιναν την αίσθηση ότι ήρθες να φας από τα χέρια κάποιας ιταλικής μαγειρικής αυθεντίας. Το προσωπικό, με χαμόγελο και επαγγελματισμό, μας βοήθησε να βρούμε τη “γωνιά” μας, στην οποία γρήγορα νιώσαμε θαμώνες.
Η συγκεκριμένη μέρα, λοιπόν, μάθαμε πως ήταν σημαντική, καθώς κάθε Τρίτη και για το υπόλοιπο του Μαΐου, η ομάδα του Signora ετοιμάζει ένα γευστικό ταξίδι με το μενού να είναι εμπνευσμένο από διάφορες πόλεις της Ιταλίας.
Εμείς ταξιδέψαμε μέχρι τη Σικελία!
Το δικό μας γευστικό ταξίδι
Τα θαλασσινά κυριάρχησαν στο τραπέζι μας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένου μενού έσπασε τη συνηθισμένη νόρμα των κλασικών ιταλικών πιάτων.
Για καλωσόρισμα δοκιμάσαμε την παραδοσιακή Σικελιανή πίτσα με τομάτα, αντζούγια, σκόρδο τυρί Caciocavallo και ρίγανη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι κάθε πιάτο συνοδευόταν από το αντίστοιχο ποτήρι κρασιού. Το συγκεκριμένο πιάτο μας πρότειναν να το συνοδεύσουμε με κρασί Franciacorta, Marchese Antinori.
Ακολούθησε η σαλάτα με panelle (τηγανίτες Σικελίας και δημοφιλές fast food), σταφίδες, κουκουνάρι και καπνιστό τυρί provolone, μια σαλάτα άκρως δροσιστική και γευστική.
Πολύ ιδιαίτερη γεύση είχε όμως και το επόμενο πιάτο μας, το οποίο αποτελούνταν από σαρδέλες γεμιστές με caponata λαχανικών και μυρωδικά. Το κρασί με το οποίο συνοδευόταν ήταν το Batatsiolo, Piemonte, Rosato. Ένα πιάτο για του λάτρεις του ψαριού και των αλμυρών γεύσεων.
Το αποκορύφωμα και προσωπικά αγαπημένο πιάτο ήταν η Pasta alla Norma! Στην πρώτη δαγκωνιά rigatoni με σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνα και παρμεζάνα κατάλαβα πως στη διάρκεια όλου του μενού μας προετοίμαζαν γευστικά για εκείνη τη στιγμή. Τα rigatoni ήταν πραγματικά υπέροχα και μαγειρεμένα με τον κλασικό al dente τρόπο, ενώ η σάλτσα ντομάτας ήταν αρωματική και με γεμάτη πλούσια γεύση. Το κόκκινο κρασί που συνόδευε το πιάτο μας ήταν το Nero D’Avola. Τόπος καταγωγής; Μα φυσικά, η Σικελία!
Dolce?
Αν φεύγαμε και δε δοκιμάζαμε τα cannoli, η γευστική μας εμπειρία δε θα ήταν σίγουρα ολοκληρωμένη! Έτσι, λοιπόν, το μενού μας έκλεισε γλυκά με τα γεμιστά cannoli με κρέμα mascarpone espresso αρωματισμένη με πορτοκάλι, παγωτό σοκολάτα και zabaglione Limocello συνοδευόμενο από το δικό τους Vermouth.
Αυτά δοκιμάσαμε εμείς και με βεβαιότητα σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε και εσείς!
Ποια πόλη άραγε να φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα;
Αν θέλετε να μάθετε, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το Signora Trattoria, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Αν μας ρωτήσει κάποιος αν άξιζε η επίσκεψή μας σε αυτό το φρέσκο ιταλικό μαγαζί της πόλης, η απάντησή μας είναι ένα μεγάλο ναι!
Signora Trattoria | Παύλου Μελά 38 & Παλαιών Πατρών Γερμανού 19, Θεσσαλονίκη, 546 22 | Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 238 233
Tip για όσους από εσάς θέλετε να επισκεφτείτε το Signora Trattoria: Σας προτείνουμε να κάνετε από πριν τηλεφωνική κράτηση. Για όσους θέλετε να ξέρετε από πριν τι θα δοκιμάσετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο μενού της Signora Trattoria.
Buon appetito!