Σινεμά στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης!

Μπορεί ο Αύγουστος ειδήσεις να μην έχει, σίγουρα όμως, στη Θεσσαλονική, θα έχει σινεμά. Και μάλιστα στις ταράτσες! Ένα καλειδοσκόπιo εικόνων από κάθε γωνιά του πλανήτη, με φόντο τον νυχτερινό ουρανό. Πρόκειται για το τρίτο θερινό ραντεβού στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης, το 3ο Taratsa International Film Festival, από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου, που θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Επτά ταράτσες της πόλης θα φιλοξενήσουν πάνω από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 37 χώρες, προσφέροντας ένα πολυδιάστατο και εμπνευσμένο πρόγραμμα προβολών για το σινεφίλ κοινό.

Οι ταράτσες του φεστιβάλ

(Οι ταράτσες Τ1-Τ4 θα φιλοξενούν τις προβολές του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και οι ταράτσες Τ5-Τ7 αυτές του Τμήματος Παράλληλων Προβολών)

T1 – Ε.Β.Ε.Θ. (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), Τσιμισκή 29. Χωρητικότητα: 120
T2 – ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θρ), Στρ. Καλλάρη 5. Χωρητικότητα: 50
T3 – ΔΕΘHELEXPO (Αίθουσα Αιμίλιος ριάδης), Εγνατία 154. Χωρητικότητα: 200
T4 – Δ.Σ.Θ. (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), Τσιμισκή 103 & Βύρωνος (είσοδος από την οδό Ισαύρων). Χωρητικότητα: 50
T5 – Secret Terrace Lounge (Anatolia Hotel), Λαγκαδά 13
T6 – Urania Bar, Πάικου 4 & Καποδιστρίου 7 (είσοδος από Πάικου)
T7 – Καντίνα Τροπικάνα, Εγνατία 31

Στις ταράτσες και το ΦΚΘ!

TaratsaIFF2015_21Το πρόγραμμα του 3ου Taratsa International Film Festival χωρίζεται σε Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και Τμήμα Παράλληλων Προβολών. Μία από τις ενότητες του Τμήματος Παράλληλων Προβολών επιμελείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει δέκα αγαπημένες ταινίες.

Μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη, την Τρίτη 23 Αυγούστου, ένα θρίλερ για γερά νεύρα: το φιλμ «Babadook: Οι σελίδες του τρόμου» της Τζένιφερ Κεντ, που θα προβληθεί στην ταράτσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσ/κης (Τσιμισκή 29, ώρα 21:15). Πριν την προβολή, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης θα κάνει μια ανατρεπτική παρουσίαση με τίτλο «Η μάνα η φόνισσα και τα σπλάτερ παιδιά της» (ώρα 20:30), αναζητώντας τι συνδέει μερικές από τις πιο σοκαριστικές σκηνές που παγκόσμιου σινεμά με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια ή αλλιώς, διερευνώντας το ποια είναι η σχέση μεταξύ του Ντάριο Αρζέντο και του Χάνιμπαλ Λέκτερ με το «Γεφύρι της Άρτας» και το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού».

Από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και τον Γούντι Άλεν ως τον Λεός Καράξ και τον Νόα Μπάουμπαχ, το ΦΚΘ προτείνει στο 3ο Taratsa IFF μια επιλογή ταινιών αγαπημένων σκηνοθετών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις εμβληματικές κωμωδίες από το χθες: τη μαύρη κωμωδία «Ποιος σκότωσε τον Χάρι;» του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1955), την αλληγορική σάτιρα «Ζέλιγκ» του Γούντι Άλεν (1983) και τη σουρεαλιστικών αποχρώσεων «Μέρα της Μαρμότας» του Χάρολντ Ράμις (1993). Επίσης, έξι σύγχρονες ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση: «Αγόρι συναντά κορίτσι» του Λεός Καράξ (1984), «Αγοροκόριτσο» της Σελίν Σιαμά (2011), «Τυραννόσαυρος»του Πάντι Κονσιντάιν (2011), «Τα παιδιά του πολέμου» της Κέιτ Σόρτλαντ (2012), «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν (2012) και «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ (2012).

Και μικρού μήκους και animation

Επίσης, το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ γιορτάζει τα 11 χρόνια του με μια συγκομιδή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους φοιτητών και αποφοίτων του, που παρουσιάζονται με τη συνεργασία καθηγητών του Τμήματος.

Από το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν ως συνεισφορά και τα δύο ακόμα συνεργαζόμενα φεστιβάλ, αυτά της Νάουσας και της Σύρου, με το πρώτο να επιλέγει μικρού μήκους ταινίες που συμμετείχαν και αναδείχθηκαν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Νάουσας 2015, 12th NIFF, και το Animasyros μ’ ένα ωριαίο πρόγραμμα ταινιών κινουμένων σχεδίων, Animapride 2016, από το αρχείο του φεστιβάλ με θεματικό άξονα την ταυτότητα φύλου και την προσωπική έκφραση.

Οι πρωτοποριακές και ανεξάρτητες φωνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα, μέσα από την ενότητα Faith on Film/ Greek New Wave, με ταινίες που παραχωρήθηκαν από τους αντίστοιχους Έλληνες δημιουργούς.

Ως φόρος τιμής στον μεγάλο δημιουργό Κριστόφ Κισλόφσκι, και με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζεται μια επιλογή μικρού μήκους ταινιών ντοκιμαντέρ του -άγνωστων στο ευρύ κοινό- σε ένα πρόγραμμα, 20 χρόνια χωρίς, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Ινστιτούτο Πολωνίας, NIna, από τη σειρά εκδόσεων “Polish School of Documentary Filmmaking’’.

Τέλος, το πρόγραμμα συμπληρώνει μια επιλογή βραβευμένων ταινιών Τούρκων δημιουργών, Τουρκία 2014, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η είσοδος στους χώρους τον προβολών, όπως και στα πάρτι, είναι ελεύθερη.