Σκόπελος: ο must προορισμός για τους Βορειοελλαδίτες

Η Σκόπελος ξεχωρίζει ανάμεσα στα λίγα νησιά που είναι εύκολα προσβάσιμα από τη Βόρεια Ελλάδα και σαγηνεύει όσους την επισκέπτονται, καθώς συνδυάζει το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον με ωραίες θάλασσες. Την ερωτεύεσαι μόλις τη βλέπεις από το πλοίο, με τη Χώρα της αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια λωρίδα γης που καταλήγει στην Εκκλησιά της Παναγίας ή Παναγίτσα του Πύργου, όπως τη λένε οι ντόπιοι.

Την επιλέγουν και οι παρέες και τα ζευγάρια και οι οικογένειες, και όλοι βρίσκουν αυτό που ζητούν. Στα γραφικά σπίτια της Χώρας και τα στενά σοκάκια της δε θα χορταίνετε να περπατάτε όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας. Στο κέντρο της βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο μπορείτε να δείτε παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και είδη καθημερινής χρήσης των κατοίκων της Σκοπέλου, ενώ ακόμη ένα Λαογραφικό υπάρχει στη Γλώσσα, γραφικό οικισμό στα βορειοδυτικά, με σπίτια που θυμίζουν Πήλιο και υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Από τα χωριά του νησιού επισκεφτείτε το παραθαλάσσιο Ελιος ή Νέο Κλήμα, το Παλιό Κλήμα, το Λουτράκι, τον Πάνορμο, το γραφικό όρμο του Αγνώντα και τον Στάφυλο. Η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας που προσφέρει εντυπωσιακή θέα και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στο Καστρί με τα 105 σκαλοπάτια είναι δυο ακόμη σημαντικά αξιοθέατα. Αν η εικόνα σάς φανεί οικεία, είναι γιατί γυρίστηκαν στο σημείο εκείνο σκηνές από το μιούζικαλ «Mamma mia», όπως και στην παραλία Καστάνη, με τα υπέροχα χρώματα. Οι παραλίες, με το φοβερό συνδυασμό των πεύκων και της θάλασσας θα σας μαγέψουν. Σε γενικές γραμμές, οι ακτές στα βόρεια και ανατολικά είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Οι πιο κλασικές επιλογές είναι η Μηλιά, ο Αγνώντας, ο Στάφυλος, ο απάνεμος Πάνορμος, το Ελιος.

Ειδικά φέτος η πρόσβαση στο νησί είναι ακόμη πιο εύκολη, καθώς η Θεσσαλονίκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τις Σποράδες και σε λίγο περισσότερο από δυόμισι ώρες μπορείτε να βρίσκεστε εκεί.