SOS για τις παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση

Παρουσιάστηκε, εντός του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-HELEXPO το έργο “VineSOS – SOS για τις παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση» που αντιμετωπίζει τα κύρια προβλήματα και της προκλήσεις της Eλληνο-Bουλγαρικής διασυνοριακής περιοχής, τα οποία σχετίζονται με την τοπική βιοποικιλότητα και τις ποικιλίες αμπέλου, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται μέσα σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες και χρηματοδοτείται πρόγραμμα Ευρωπαϊκής  Εδαφικής Συνεργασίας Interreg VA “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020” [http://www.greece-bulgaria.eu/]

Το υψηλό επίπεδο της τοπικής βιοποικιλότητας απειλείται από την απώλεια γενετικών πόρων λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη γεωργία, τον τουρισμό και την αστική ανάπτυξη. Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου, παρά το γεγονός ότι επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο-περιβάλλον, απειλούνται από μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέων ποικιλιών και σύγχρονων τεχνικών παραγωγής κρασιού.

«Είτε από ρουτίνα είτε από μιμητισμό έχει υιοθετηθεί η καλλιέργεια ξένων ποικιλιών και οι παλιές παραδοσιακές ποικιλίες τείνουν να εξαφανιστούν. Εμείς θα κάνουμε δράσεις για να τις ενισχύσουμε και γιατί όχι να καταφέρουμε να γίνουν ΠΟΠ», σχολίασε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Αντιπρύτανης του ΑΤΕΙ-Θ Σταμάτης Αγγελόπουλος.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση ενός συνολικού μηχανισμού παρέμβασης που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των αμπέλων και θα δημιουργήσει μια διασυνοριακή πολιτική διατήρησης των τοπικών ποικιλιών αμπέλου, η οποία θα στηρίζεται σε μοριακά δεδομένα και στοιχεία από επιτόπια έρευνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Κοινοτική υποστήριξη για τις ακόλουθες περιοχές στην Ελλάδα: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες και τις ακόλουθες περιοχές στη Βουλγαρία: Blagoevgrad, Smolyan, Kardzhali και Haskovo.

«Θα γίνουν αναλύσεις για το άρωμα, τα ζάχαρα και τα οξέα και έπειτα θα μπορέσουμε να τα ταυτοποιήσουμε ώστε να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές αυτές ποικιλίες» είπε η Διευθύντρια εφαρμογών του ΤΕΙ, Αναστασία Γιαννακούλα.

Οι κύριες ομάδες-στόχοι και οι τελικοί δικαιούχοι στο πλαίσιο του έργου θα είναι: εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρμόδιες αρχές που εργάζονται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας της βιοποικιλότητας, της γεωργίας, της αμπελουργίας, τα όργανα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, ερευνητικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, υποκαταστήματα οργανισμών, τοπικός πληθυσμός – αγρότες, αμπελοκαλλιεργητές στις επιλέξιμες περιοχές τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ελλάδας. Οι ομάδες-στόχοι θα ωφεληθούν όχι μόνο απευθείας από τις δραστηριότητες του έργου αλλά και μακροπρόθεσμα, μετά την υλοποίηση του έργου, χρησιμοποιώντας όλα τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών (Ι.Ε.Ε.) Βίκυ Δαλκράνη αναφέρθηκε στην συνεισφορά του Ινστιτούτου στη δημοσιοποίηση των δράσεων του έργου και στην διάχυση των αποτελεσμάτων του.

Το λόγο έλαβαν, επίσης, οι Dimitar Andreevski, εκπρόσωπος του πρακτορείου «Vine and wine project», και Svetla Tonashka, εκπρόσωπος της Ένωσης Ευημερίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι εξέφρσαν την ελπίδα τα αποτελέσματα του προγράμματος να βοηθήσουν τις επαπειλούμενες παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου.

Ποιες ποικιλίες απειλούνται

Για την Βουλγαρία:
Λευκές Ερυθρές
  1. Tamyanka; Στην περιοχή του Haskovo

2.       Riesling Bulgarian, Στην περιοχή του Haskovo

3.       Keratsuda, Στην περιοχή του Blagoevgrad

4.       Gergana, Στην περιοχή του Haskovo

5.       Dimyat, Στην περιοχή του Kardzhali

6.       Misket Sandanski, Στην περιοχή του Blagoevgrad

1.       Bouquet, Στην περιοχή του Haskovo

2.       Shevka, Στην περιοχή του Haskovo

3.       Misket cherven, Στην περιοχή του Haskovo

4.       Mavrud; Στην περιοχή του Haskovo και του Blagoevgrad.

5.       Ruen, Στην περιοχή του Blagoevgrad

6.       Shiroka melnishka loza, Στην περιοχή του Haskovo

7.       Pamid, Στην περιοχή του Kardzhali

8.       Rubin, Στην περιοχή του Haskovo και του Blagoevgrad

9.       Melnishki rubin, Στην περιοχή του Blagoevgrad

 

Για την Ελλάδα
Λευκές Ερυθρές
  1. Ζουμιάτικο ή Δαμιάτης (Zoumiatiko or Damiatis) είναι ίδια με τη βουλγάρικη Dimyat, κυρίως στο Ν Σερρών και Ξάνθης
  2. Αλεπονουρά (Aleponoura) περιοχή Σουφλίου
  3. Ασπρούδα Σερρών (Asrpouda Serron) Ν.Σερρών
  4. Κερατσούδα (Keratsouda) είναι ίδια με τη βουλγάρικη Keratsuda Θράκη

 

  1. Παμίδι ή Παμίτι (Pamidi) είναι ίδια με τη βουλγάρικη Pamid, Θράκη
  2. Λημνιό (Limnio) Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ροδόπη
  3. Σέφκα (Sefka) ίδια με τη βουλγάρικη Nicheftka κυρίως στο Ν Σερρών
  4. Κοϊνιάρικο ή Κόνιαρο (Koiniariko or Koniaro) Ν Σερρών
  5. Τρίνκα (Trinka) Ν Σερρών
  6. Μαυρούδι (Mavroudi) είναι ίδια με τη βουλγάρικη Mavrud, Θράκη
  7. Καραπαπάς (Karapapas) , Θράκη

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...