Στ. Αραχωβίτης: Ανοίγουμε «πόλεμο» με γαλακτοβιομηχανίες που κάνουν παιχνίδια

Πόλεμο με όσες γαλακτοβιομηχανίες κάνουν παιχνίδια με το γάλα και τη φέτα, στρεβλώνοντας την αγορά, προαναγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Άποψη», είναι στη βούληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας.

Ο Λάκωνας υπουργός υπογραμμίζει, επίσης, πως δεν πρόκειται να αφήσει τους κτηνοτρόφους απροστάτευτους, και τονίζει ότι ο κόσμος έχει να επιλέξει ανάμεσα σ’ αυτούς που τον έφεραν στα μνημόνια και σε όσους τον έβγαλαν από αυτά. Αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ανοίγει ο διάλογος για τα ιστορικά δικαιώματα των παραγωγών, ώστε να υπάρξει ισορροπία δυνάμεων μεταξύ παλαιών και νέων αγροτών. Υπεραμύνεται των χειρισμών στο Μακεδονικό ζήτημα και παραδέχεται ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο με υψηλούς τόνους. Προαναγγέλλει, τέλος, τροπολογία για την εύρυθμη λειτουργία των συνεταιρισμών και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον για τη φαρμακευτική και τη βιομηχανική κάνναβη.

«Η πρώτη και κύρια προτεραιότητά μας, και το είπα από την πρώτη ημέρα που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός την τιμητική θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η αύξηση του εισοδήματος των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μελισσοκόμων. Όταν λέμε αύξηση του εισοδήματος, εννοούμε τρία πράγματα: Ενίσχυση της ρευστότητας, μείωση του κόστους παραγωγής, και οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα. Και στους τρεις τομείς αυτούς έχουμε αναλάβει δράση, τα αποτελέσματα της οποίας θα δείτε στο αμέσως επόμενο διάστημα.

»Αναλωνόμαστε ιδιαίτερα στα χρονοδιαγράμματα της πληρωμής των ενισχύσεων των αγροτών, διότι, κακά τα ψέματα, και εσείς οι δημοσιογράφοι και οι αγρότες ρωτούν συνέχεια γι’ αυτό το θέμα. Οι μέρες στο υπουργείο θα περνούσαν πολύ πιο δημιουργικά, αν δεν είχαμε να διαχειριστούμε τέτοια θέματα καθημερινότητας, που, όμως, είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή των παραγωγών και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων», ανέφερε στη συνέντευξή στην «Άποψη» ο κ. Αραχωβίτης.

«Θέλουμε μέσα από projects, όπως η κάνναβη, τα αρωματικά φυτά, η οικοτεχνία, η πώληση μεταποιημένων προϊόντων και τροφίμων στις λαϊκές αγορές και η προώθηση των βιολογικών προϊόντων, ν’ ανοίξουμε μεγαλύτερο δίαυλο επικοινωνίας, τόσο με τα άλλα υπουργεία, όσο και με τον τομέα της έρευνας και τους αστούς καταναλωτές. Λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των αγροτών», ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης.

Όσον αφορά τον υπόγειο πόλεμο για τη φέτα που υπαινίσσονται οι παραγωγοί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε:

«Βλέπω μία απροθυμία από τις βιομηχανίες γάλακτος να συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγούς για το μείζον θέμα των τιμών. Προκειμένου να κερδίσουν μερικούς πόντους παραπάνω στην αγορά, οι βιομηχανίες δεν διστάζουν να συμπιέσουν προς τα κάτω την τιμή της φέτας, του πιο γνωστού ελληνικού τυροκομικού προϊόντος διεθνώς. Ταυτόχρονα, συμπιέζουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αρνούμενες να διαπραγματευθούν με τους κτηνοτρόφους σε συλλογικό επίπεδο, για να επιτευχθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση, έχουμε αποφασίσει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις βιομηχανίες, τηρώντας τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα και ξεκινώντας από… χτες.

»Στις 19 Οκτωβρίου ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” επέβαλε πρόστιμο σε 11 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας γάλακτος για τη μη επιβολή μηνιαίων ισοζυγίων γάλακτος. Την ίδια μέρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη αυτεπάγγελτης έρευνας κατά της μεγαλύτερης ξένης γαλακτοβιομηχανίας, που δραστηριοποιείται με εργοστάσιο στην Ελλάδα, για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού στη χονδρική πώληση».