Στ. Καλαφάτης: Ο κ. Μπουτάρης είναι με το γκουβέρνο κι όχι με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης

Στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε, σήμερα ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρθηκε, για άλλη μία φορά, στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Όπως είπε, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, «ξεκαθαρίζει ότι άδικα περιμένουμε βήματα πίσω από τα Σκόπια. Απορρίπτει ονομασία erga omnes, θέση την οποία σαφώς είχε η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, θέση που είχε διαμορφωθεί στο Βουκουρέστι, που τόσο αρέσκεται να επικαλείται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θέλει ονομασία διπλή κι αποδεικνύει, έτσι, την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, αφού σκοπεύει, όχι απλά να μην κάνει βήμα πίσω, αλλά να μας θέσει στη γωνία, αν συμφωνήσει η κυβέρνηση με κάτι τέτοιο».

Για το δήμαρχο είπε πως «επιμένει, αμετανόητος, στο να βαπτίζει και να ξαναβαπτίζει τα Σκόπια. Επιμένει στο όνομα “Νέα Μακεδονία”, δηλώνει ότι δεν του αρέσει η ονομασία “Άνω Μακεδονία” και ασκεί αυτό που, ο ίδιος, παραδέχεται ότι δεν πρέπει: Εξωτερική πολιτική. Επιμένει ότι ασκεί διπλωματία των πόλεων, ενώ συνομιλεί με τον πρωθυπουργό μιας χώρας κι όχι με τον ομόλογό του δήμαρχο. Αυτό το παραμύθι ας σταματήσει να το λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Μας υποβαθμίζει όλους».

Εξήγησε ότι χαρακτηρίζει «αμετανόητο» τον δήμαρχο «επειδή δε ζητά συγνώμη από τους Θεσσαλονικείς» και θύμισε πως «χαρακτήρισε “κατάπτυστο” το συλλαλητήριο που έγινε για την ονομασία των Σκοπίων». Και πρόσθεσε:

«Η δικιά μου πολιτική εκτίμηση είναι ότι τάσσεται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με έναν θαρραλέο -κατά την άποψή του- τρόπο, δε σταματά να δηλώνει ότι θα ΄ναι “με το γκουβέρνο”. Αυτή είναι η πολιτική ηθική που εκφράζει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Απαξιώνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης όταν, ουσιαστικά, λέει: “Δε με ενδιαφέρει να διεκδικώ, αλλά να είμαι με το γκουβέρνο” και δεν τάσσεται στο πλευρό της κοινωνίας».

Και κατέληξε τονίζοντας: «Προσβάλλει, υποβαθμίζει και υποτιμά ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι Θεσσαλονικέων. Λειτουργεί ως δήμαρχος… μη Θεσσαλονίκης. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε καν να αφουγκραστεί τις ανησυχίες συμπολιτών μας».