Στ. Κοντονής: Στην υπόθεση Novartis η Δικαιοσύνη κινείται τάχιστα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής μίλησε σήμερα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM.

 Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μπορέσει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση Novartis, με δεδομένες τις καθυστερήσεις, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:

«Μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω αναφορά σε κάτι πολύ ευχάριστο το οποίο θεωρώ εμβληματικό: Χθες παρέλαβα την  Έκθεση του 2017 από την Γενική Επίτροπο των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κα. Ευτυχία Φουντουλάκη, στην οποία αποτυπώνεται κάτι που πριν από μερικούς μήνες θεωρείτο ακατόρθωτο: Παραλάβαμε στις 31.12.2014 308 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας και στις 31.12.2017 έχουμε σπάσει και το φράγμα των 200 χιλιάδων, έχουμε κατέβει στις 199 χιλιάδες, δηλαδή έχουμε πετύχει κάτι που είχε θεωρηθεί αδύνατο. Μέχρι το 2014 ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων αυξανόταν κάθε χρόνο, ενώ τώρα έχουμε μείωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτή τη σοβαρότητα και την σταθερότητα, στοχεύοντας στο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, σε δύο χρόνια θα έχουμε μηδενίσει αυτό τον αριθμό. Στην υπόθεση Novartis θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη κινείται τάχιστα. Το προανακριτικό υλικό συλλέγεται με μεγάλη προσοχή με την επίβλεψη των αρμόδιων εισαγγελέων και σύντομα θα καταλήξουν και αυτοί σε περαιτέρω ενέργειες. Η εξέλιξη της υπόθεσης είναι προς θετική κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής  εκχώρησε όλη τη δυνατότητα στην τακτική Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε έλεγχο και για το αδίκημα της δωροληψίας, όπως ισχύει για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το λεγόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Σχετικά με τη σκοπιμότητα συγκρότησης της Προανακριτικής Επιτροπής και μάλιστα με 10 κάλπες ο κ. Κοντονής διευκρίνισε:

«Η Επιτροπή έπρεπε να ελέγξει το θέμα της αρμοδιότητας. Αφού ήταν δέκα οι εμπλεκόμενοι και αναφερόμενοι στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το ζήτημα ήταν το εξής: εάν η Επιτροπή έλεγε ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί, θα έκλεινε ο φάκελος εκεί και θα διαβιβαζόταν στην αρμόδια εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Εάν αποφάσιζε η επιτροπή αυτό που αποφάσισε, ότι δηλαδή το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και μπορεί να το εξετάσει, όπως και το ξέπλυμα, η αρμόδια εισαγγελική αρχή και το δικαστήριο. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Επιτροπή έπρεπε από την πρώτη στιγμή να ελέγξει το θέμα της αρμοδιότητας».

Σε ερώτημα για το αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει αποφάσεις του ΣτΕ που έρχονται σε αντίθεση με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και ειδικότερα την απόφαση ελεύθερης μετακίνησης όσων αιτούνται άσυλο, η οποία αφορά και την Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας ο κ. Κοντονής απάντησε:

«Θα διασφαλίσουμε τις Συμφωνίες. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Θεωρώ ότι η απόφαση έχει ένα στοιχείο αντιφατικότητας. Διαχωρίζει όσους μετανάστες έχουν εισέλθει ήδη στην Ελλάδα και πρέπει να είναι περιορισμένοι σε ένα χώρο και όσους έρθουν από ένα χρονικό σημείο και μετά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης. Δεν έχω μελετήσει την απόφαση εμπεριστατωμένα, για να κάνω κάποια κρίση, αλλά μου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Θα την δούμε και η κυβέρνηση θα πράξει αναλόγως στο επίπεδο της νομοθεσίας. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι είμαστε ένα κράτος δικαίου. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Κυβέρνηση είτε διαφωνεί με κάποια απόφαση είτε όχι».

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Φίλη για την οικονομική πολιτική ο κ. Κοντονής είπε:

«Μέχρι τώρα η ελληνική Κυβέρνηση τα έχει πάει εξαιρετικά καλά με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί.  Δεν λέω ότι όλα πάνε καλά, γίνεται όμως μία τεράστια προσπάθεια, η οποία αποδίδει καρπούς και αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες της οικονομίας. Το μεγάλο ζητούμενο –γι’ αυτό πιστεύω ότι μιλάει ο Νίκος ο Φίλης- είναι ο τρόπος με τον οποίο η κατ’ αρχήν θετική εικόνα που καταγράφεται, θα φθάσει στην κοινωνία. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για δίκαιη ανάπτυξη. Για να μη βρεθούμε στο σημείο τη μεγάλη αυτή προσπάθεια του ελληνικού λαού να την καρπωθούν λίγοι».

Σε ερώτηση σχετική με την τουρκική προκλητικότητα και τις επιπτώσεις της εν όψει της τουριστικής περιόδου ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:

«Η Τουρκία είναι αυτή που πληρώνει περισσότερο τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Ας τους γίνει μάθημα, για να καταλάβουν ότι η αναταραχή στην περιοχή και η προβολή παράλογων απαιτήσεων, που συνδυάζεται με αερομαχίες στο Αιγαίο και διογκώνεται από τον ευρωπαϊκό Τύπο, πλήττει κατά κύριο λόγο τους ίδιους. Είναι  προς συμφέρον όλων να υπάρχει ηρεμία και αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με το περιστατικό με το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε:  

«Δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης. Ζητήθηκε σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε εκεί. Και βεβαίως δεν υπεβλήθη το σχέδιο πτήσης. Όσον αφορά την τακτική, πρέπει να απαντήσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε παραλογισμούς, που για πρώτη φορά αποκτούν τόσο μεγάλο εύρος και αφορούν το θέμα της κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά ή βραχονησίδες. Η τουρκική πλευρά εφευρίσκει διάφορα και ακολουθεί μια αδιέξοδη τακτική που δεν οδηγεί πουθενά την Τουρκία. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα πρέπει να το καταλάβει αυτό η Τουρκία. Να μην εξελίσσεται σε έναν διεθνή ταραξία στην περιοχή».