Σταθάκης: Σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Συνέντευξη στο πρακτορείο CNBC παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά την οποία δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη στους όρους του προγράμματος βοήθειας, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός χαρακτήρισε σωστό το μείγμα της κυβερνητικής δημοσιονομικής πολιτικής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες και τη «χαλάρωση» των περικοπών στον δημόσιο τομέα.

Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα συνέδεσε άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση με τη συζήτηση για το χρέος αλλά και την ένταξη στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είπε, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα θα φέρει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το γεγονός αυτό, εκτός από «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες, έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για τους ξένους επενδυτές. Θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και ότι είναι ασφαλές για τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία είχαν φθάσει σε οριακό επίπεδο και έτσι αποφασίσαμε ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σ’ αυτούς τους τομείς» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χάρη στην αύξηση της φορολογίας σε τμήματα της κοινωνίας, τα οποία επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση των προηγούμενων ετών. Σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδας και τα τελευταία γεγονότα με την Τράπεζα Αττικής ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι σχέσεις με την κεντρική τράπεζα είναι εξαιρετικές, υπάρχει στενή συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο για σειρά θεμάτων ενώ απαντώντας σε ερώτημα αν η κυβέρνηση επιδιώκει με οποιοδήποτε τρόπο την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δουλεύουμε πολύ στενά με την τράπεζα της Ελλάδας για όλα τα θέματα, τα NPL’s και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για να μη συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.»

Ερωτηθείς για τη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι οι έρευνες στέλνουν μήνυμα πως η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μία ευρεία υποστήριξη και έκανε λόγο για ολοκλήρωση της τετραετίας.