Στη Σύνοδο με στόχο τη σαφή καταδίκη της Τουρκίας

Στη βελγική πρωτεύουσα στρέφεται το ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η τουρκική προκλητικότητα και η συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, στη σκιά των συνεχόμενων προκλήσεων από την Άγκυρα, και υπό το φως των αποκαλύψεων για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του πρακτορείου Reuters, το μπλοκ των «27» αναμένεται να καταδικάσει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου θα αναφέρει ότι  «το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)».

Σε άλλο σημείο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έχει συνταχθεί στην τελική του μορφή αναφέρεται επίσης ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Μηνύματα προς την Τουρκία φρόντισε να στείλει και η Γερμανία με αφορμή τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να «συμμεριστεί ρητά» τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο καλώντας παράλληλα την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

Παρά τις δηλώσεις καταδίκης, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι ηγέτες των κρατών-μελών να αποφασίσουν πιο δραστικά μέτρα κατά της Άγκυρας.

Μπαράζ επαφών για τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα αρκετές επαφές στη βελγική πρωτεύουσα με τα ελληνοτουρκικά να είναι στο επίκεντρο της ατζέντας.

Το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  • Στις 12:15 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ και στις 12:30 (τοπική ώρα) θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
  • Στις 14:00 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Pablo Casado.
  • Στις 15:30 – 19:00 (τοπική ώρα) ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  • Στις 19:30 – 22:30 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μπαράζ μηνυμάτων και διαβουλεύσεων

Η χθεσινή ημέρα είχε αρκετές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας. Εκτός από την Ε.Ε. Ρωσία και Βερολίνο έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στην Άγκυρα, ενώ τα ελληνοτουρικά κυριάρχησαν και στη συζήτησης της Ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Πηγή: efsyn.gr