Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου» στην Κωνσταντινούπολη ο Νίκος Παππάς

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπό την ευθύνη του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στην Πόλη, Ευάγγελου Σέκερη και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «το μνημειακό αυτό βιβλίο μάς αποκαλύπτει την πιο παράλογη σύγκρουση του ανθρώπου με τον εχθρό, ο οποίος δεν είναι παρά ένας άλλος άνθρωπος. Γινόμαστε κοινωνοί της άλογης και άδικης εξόντωσης, της φρίκης την οποία εξιστορούν οι ίδιοι οι μάρτυρες».

«Οι μνήμες από το Άουσβιτς, Εβραίων και Χριστιανών, αλλά πρώτα από όλα Ελλήνων, αποτελούν ένα μοναδικό απόσπασμα Ιστορίας που αφορά συνολικά το λαό μας. Τα δάκρυα και ο πόνος τους είναι ελληνικός. Σήμερα που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, το μίσος προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά φωνή παντού στον κόσμο, σήμερα που οι σειρήνες της ακροδεξιάς προσπαθούν να μας παρασύρουν, το παρελθόν οφείλει να μας οπλίζει για το μέλλον και το μέλλον οφείλει να είναι δημοκρατικό», είπε ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας: «Όπως σημείωσε ο Ελί Βιζέλ, επιζών του Ολοκαυτώματος, “ο δήμιος σκοτώνει πάντα δύο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη”. Εμείς δεν έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Γεώργιος Πηλιχός, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιούργησα ένα έργο για να δείξω μόνο τι έκαναν οι ναζί στους Εβραίους. Αυτό θα ήταν παγίδα. Δημιούργησα ένα έργο για να δείξω τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στον άνθρωπο».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου».

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου άνοιξε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Ευάγγελος Σέκερης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Πόλη, Yosef Levi-Sfari. Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, βιβλιοφύλακας του Οικονομικού Πατριαρχείου, ανέλυσε -με την παράθεση εκτενών αποσπασμάτων του βιβλίου- το επίπεδο και την πληρότητα της έρευνας του συγγραφέα.

Το βιβλίο του Γεώργιου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου», εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ.

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, συνόδεψε στην Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Γιώργος Φλωρεντής.