Στους 290 έφτασαν οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία

Για τέταρτη ημέρα τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον ισχυρότατο σεισμό τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία. Συγκίνηση στις τελετές για τα θύματα, που επισήμως έχουν φτάσει πλέον τα 290 άτομα, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Το σημείο που επλήγη περισσότερο ήταν το Αματρίτσε, όπου σήμερα ανασύρθηκαν άλλα εννέα πτώματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών εκεί στους 230.
Στο χωριό Ακούμολι, κοντά στο Αματρίτσε, μετά τις εκατοντάδες μετασεισμούς των τελευταίων ημερών, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι και πλέον εκατοστά, ενώ θα χρειασθεί περίπου μια εβδομάδα για να επισκευασθεί η κύρια γέφυρα του δρόμου που συνδέει ό,τι έχει μείνει από το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή. Και οι μετασεισμικές δονήσεις, που τόσο πανικό σπέρνουν στους άστεγους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουν σταματήσει
Επίσημες τελετές για τους νεκρούς
Στην Ιταλία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος και πραγματοποιήθηκαν επίσημες τελετές για τα θύματα, αν και κάποιες οικογένειες επέλεξαν να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Στο Αματρίτσε και το Ακούμολι, θα πραγματοποιηθούν τελετές χωρίς τις σορούς την επόμενη εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, όπως και ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, παρέστησαν σε μία από αυτές, σε γυμναστήριο στο ‘Ασκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των Απεννίνων, οι πρόεδροι της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Πέντε Αστέρων.
«Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή», τόνισε ο επίσκοπος του ‘Ασκολι Πιτσένο, Τζοβάνι Ντ΄Έρκολε.
Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα θέλησε να μιλήσει και να αγκαλιάσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων, με εμφανή συγκίνηση. Τώρα όλα τα φέρετρα πρόκειται να μεταφερθούν και να ταφούν στους ιδιαίτερους χώρους καταγωγής τους. Οι συγγενείς ζήτησαν με επιμονή να επιλεγούν, όταν είναι δυνατόν, τα νεκροταφεία των διαφόρων χωριών -έστω και αν έχουν υποστεί ζημιές- για να μπορέσουν να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.
«Θέλησα να περπατήσω μέσα στα ερείπια, αμέσως μετά τον σεισμό και να βρω τον σταυρό της εκκλησίας μας, που ήταν κάτω από τα συντρίμμια. Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες», είπε με έμφαση ο επίσκοπος της περιφέρειας Μάρκε.
Συγκινητικές στιγμές στα ερείπια
Ανάμεσα στα 35 φέρετρα της Αρκουάτα και της Πέσκαρα ντελ Τρόντο, που περιβάλλονται από συγγενείς, συχνά τραυματίες και οι ίδιοι, το μικρό φέρετρο της εννιάχρονης Τζούλια, το σώμα της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζιόρτζια, πέντε ετών, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια.
“Συγγνώμη αν ήρθαμε πολύ αργά (…) αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σε βγάλουμε από κει. Όταν θα γυρίσω στο σπίτι μου στη Λ΄Άκουιλα θα ξέρω ότι ένας άγγελος με κοιτάζει από τον ουρανό”, γράφει ένας διασώστης σε ένα χαρτί κολλημένο με σελοτέιπ πάνω στο μικρό φέρετρο.