Συγκροτούνται σταδιακά οι συντονιστικές εκλογικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Συγκροτούνται και στη Βόρεια Ελλάδα, σταδιακά, οι συντονιστικές εκλογικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, με τη συμμετοχή στελεχών και κινήσεων από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται σχετική πρωτοβουλία από την Ν.Ε. Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, για την συγκρότηση της συντονιστικής επιτροπής στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης ενώ στην δεύτερη εκλογική περιφέρεια, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο σχετικές ανοιχτές εκδηλώσεις, που έχουν καταλήξει στην συγκρότηση τοπικών συντονιστικών εκλογικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου στο δήμο Θερμαϊκού, στην Περαία με πρωτοβουλία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατέληξε στην συγκρότηση 11μελούς συντονιστικής επιτροπής του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Η εν λόγω Επιτροπή θα αναλάβει να συντονίσει τον προεκλογικό αγώνα στην περιοχή και να διοργανώσει ανοιχτές προεκλογικές εκδηλώσεις σε όλο το δήμο Θερμαικού. Η πρώτη πολιτική εκδήλωση στην περιοχή έχει οριστεί να γίνει στα μέσα Ιουνίου.

Η δεύτερη εκδήλωση – σύσκεψη διοργανώθηκε χθες Δευτέρα 10 Ιουνίου, στο Ωραιόκαστρο από την τοπική ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ, με ομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, τον βουλευτή Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μάρδα, και τον πρώην βουλευτή και στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας, Χάρη Τσιόκα. Η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση να συγκροτηθούν δύο συντονιστικές επιτροπές του σχήματος ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, στο Ωραιόκαστρο και στη Μυγδονία, οι οποίες επίσης θα αναλάβουν να παίξουν ενεργό ρόλο στο συντονισμό των προεκλογικών δράσεων μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ανάλογη εκδήλωση – σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στον Πολύγυρο, στο «Αγιονέρι», όπου μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής και του ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Συμμαχίας, συγκρότησαν την συντονιστική επιτροπή του νομού και συζήτησαν προτάσεις προεκλογικών δράσεων ώστε, όπως ειπώθηκε «να είναι νικηφόρα η νέα εκλογική μάχη της 7ης Ιούλη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Οι διεργασίες στην κοινωνική βάση είναι αυτές που θα καθορίσουν…

Ο Χάρης Τσιόκας στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας και εκπρόσωπος της πολιτικής Κίνησης «Σοσιαλιστές για την Πρόοδο», εκτιμά ότι οι πρώτες ανοιχτές εκδηλώσεις του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι το εγχείρημα γίνεται ελπιδοφόρα αποδεκτό από τη μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού κόσμου. Σε σχετικό σχόλιο του σημειώνει πως «μετά και από τις διεργασίες στους δήμους Θερμαϊκου και Ωραιόκαστρου όλα συνηγορούν – δείχνουν απαραίτητη τη συνέχεια. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω για την ενδιαφέρουσα εμπειρία των ημερών, τους ανιδιοτελείς αγωνιστές που συμμετέχουν. Προσλαμβάνω τοποθετήσεις με ειδικό βάρος και συμβολή μεσα από ευρύτερες πολυσυλλεκτικές συνθέσεις ανά δήμο. Οι διεργασίες στην κοινωνική βάση είναι αυτές που θα καθορίσουν και θα επιβάλλουν πολιτικά την συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας».

Πάντως το εγχείρημα του σχήματος ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, ακόμα δεν έχει εξαπλωθεί και δεν έχει τύχει ένθερμης προώθησης από τα στελέχη βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας, μετά τη συγκρότηση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής του σχήματος, είχε εισηγηθεί ότι είναι μεγάλης σημασίας «η προσπάθεια οργάνωσης επιτροπών στήριξης της Προοδευτικής Συμμαχίας σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Φ. Δεργιαδές