Συναυλία της ΚΟΘ στη Γερμανία, «για να διατηρηθεί η μνήμη, για να μη γυρίσουμε στο παρελθόν»

«Ίσως να σας κάνει εντύπωση που η σημερινή συνέντευξη Τύπου δίνεται στο γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, και όχι σε κάποιο άλλο μέρος. Ωστόσο η επιλογή αυτή του τόπου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Από την πόλη αυτή ξεκίνησε ο αφανισμός της εβραϊκής κοινότητας, αφανισμός που τερμάτισε 450 χρόνια μιας γόνιμης εβραϊκής ιστορίας». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την εισήγησή του ο Walter Stechel, γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συναυλία μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (1943-1945) που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μόναχο την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017.
koth_2Και συνέχισε ο γερμανός πρόξενος: «Η τραγωδία αυτή συνετέλεσε στην επιβάρυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, μέχρι τη στιγμή που το 2014 ο ομοσπονδιακός πρόεδρος κύριος Γκάουκ ομολόγησε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας και ζήτησε συγγνώμη, στο όνομα της χώρας του, από τις οικογένειες των θυμάτων για τα δεινά που υπέστησαν. Ωστόσο, η επεξεργασία αυτού του κεφαλαίου, του Ολοκαυτώματος, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένα από τα βασικά μελήματα της γερμανικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε το Ελλονογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, προκειμένου να περισωθεί η μνήμη και να διαφυλαχτεί η ιστορία. Και, στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, εντάσσεται και η συναυλία που θα δοθεί από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μόναχο, όχι μόνο για τη συμφιλίωση της Ελλάδας και της Γερμανίας, αλλά και για τη συμφιλίωση του ίδιου του γερμανικού λαού με την ιστορία του, καθώς πολλά από αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονίκη είναι άγνωστα στους γερμανούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν συνείδηση του τι ακριβώς διαπράχθηκε».

Από τη μεριά του, ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Βράνος, αφού ευχαρίστησε το γερμανικό προξενείο για την οικονομική στήριξη που παρέχει για την υλοποίηση της συναυλίας στο Μόναχο, σε μία από τις ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης και σε μία από τις ακριβότερες αίθουσες, επεσήμανε: «Η συναυλία αυτή είναι το χρέος της τιμής που πρέπει να αποδώσουμε για ένα τραγικό γεγονός προς τους Εβραίους Θεσσαλονικείς συμπολίτες μας. Ας μην ξεχάσουμε ότι η παρηγοριά αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν ήταν η μουσική: στο τρένο, στα τρένα της επιστροφής, το τραγούδι “Περίμενέ με, Θεσσαλονίκη” ήταν αυτό που τους έδινε δύναμη». Αναφορικά με το καθαυτό πρόγραμμα, σημείωσε πως αποτελείται από ένα πάντρεμα ελληνοεβραϊκής μουσικής, κέντρο του οποίου είναι ο θάνατος αλλά και η προσδοκία της ανάστασης.

koth_4Τελευταίος των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. «Η πρωτοβουλία αυτή του γερμανικού προξενείου πραγματικά μας εξέπληξε. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο εγχείρημα πραγματοποιείται για να γίνει γνωστή η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γερμανία, και μάλιστα σε συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να μην ξεχαστεί η ιστορία και να γίνουν γνωστά στη Γερμανία όσα γεγονότα συνέβησαν στην πόλη μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, για να διατηρηθεί η μνήμη για όλα αυτά τα οποία συνέβησαν στην κοινότητά μας. Μια κοινότητα σήμερα μικρή, συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, που ωστόσο υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα». Και συνέχισε: «Δυστυχώς, σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ρατσιστικών ιδεολογιών. Πρέπει συνεπώς πάντα να είμαστε εν εγρηγόρσει και να μην επιτρέπουμε να περάσουν μηνύματα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού στις οικογένειές μας, στα παιδιά και στα σχολεία μας. Εάν αφήσουμε να συμβεί αυτό, θα ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν, όσο και αν νομίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Δυστυχώς, αυτό που έγινε –το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας– πραγματοποιήθηκε από μορφωμένους ανθρώπους σε μια χώρα υψηλού επιπέδου. Επομένως, αυτό πρέπει να είναι πάντα μέσα στην ψυχή μας και να είμαστε πάντα έτοιμοι να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά ένα τέτοιο γεγονός».

koth_3Συναυλία μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (1943-1945) από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μόναχο

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, ώρα 20:00

Herkulessaal, Μόναχο

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος

Σοπράνο: Μαρία Κωστράκη

Βιόλα: Χαρά Σειρά

Ακορντεόν: Κωνσταντίνος Ράπτης

Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου)

Πρόγραμμα:

Gustav Mahler: Συμφωνία Νο.5, Adagietto

Betty Olivero: ‘Neharo’t, Neharo’t’, κοντσέρτο για βιόλα, ακορντεόν και ορχήστρα

Δημήτρης Μητρόπουλος: Ταφή

Γιάννης Κωνσταντινίδης: Δωδεκανησιακή σουίτα αρ.1

Μίκης Θεοδωράκης: Συμφωνία αρ.3, μέρος γ’

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία: 30 €

Εξώστης: 20 €

Προπώληση εισιτηρίων:

Muenchen Ticket

www.muenchenticket.de

Τηλ. 0049 89 54818181

Με την υποστήριξη του γενικού προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.