Συνέντευξη – Αν. Γκαρά: Αδρανής κι ανίκανη η ΝΔ, αδιαφόρησε πλήρως για τη Σαμοθράκη

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, υποστηρίζει ότι η κρίση της Σαμοθράκης απέδειξε έμπρακτα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανίκανη να διαχειριστεί μία σοβαρή κρίση. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση επέδειξε αδιαφορία κι αδράνεια που κόστισαν ακριβά στο ακριτικό νησί, ενώ σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα χαρακτηρίζει «ένα ευχολόγιο, με γενικόλογες ανακοινώσεις, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο μέτρων στήριξης». Παράλληλα καταθέτει μία σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για την ανακούφιση και στήριξη των κατοίκων της Σαμοθράκης και ζητά να εφαρμοστεί το αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο που είχε ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακτοπλοΐα στις άγονες γραμμές.

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, αποκρούσει την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί δυναμική και άμεση αντιπολίτευση και υπογραμμίζει πως η προσπάθεια της διεύρυνσης δεν θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνει «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορικά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ

 • Κυρία Γκαρά, σχετικά με τη Σαμοθράκη το κόμμα σας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε άμεσα, δεν είχε σχέδιο και πως προσπάθησε να τα φορτώσει όλα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Εσείς ως κυβέρνηση τι περισσότερο θα κάνατε;

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε μία έκτακτη κρίση επέδειξε πλήρη ανικανότητα κι αδιαφορία. Επιλέχθηκε ένα πλοίο το οποίο ήταν ακατάλληλο για την προσέγγιση στον λιμένα της Καμαριώτισσας, αν και οι δυνατότητες του λιμανιού είναι γνωστές σε όλους και τις είχαμε επισημάνει. Παράλληλα, υπήρξε πλήρης αδράνεια κι αδιαφορία για τη μέριμνα και τη φιλοξενία των επισκεπτών που εγκλωβίστηκαν για δέκα ημέρες στο νησί. Υπήρξαν τραγικές καθυστερήσεις, οι οποίες επέτειναν την κρίση προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν σχετική σύσκεψη μετά από 13 μέρες, με την απουσία θεσμικών εκπροσώπων του νησιού, και χωρίς να ανακοινώσουν ουσιαστικά μέτρα. Ωστόσο, τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά τους ήταν τάχιστα, καθώς έσπευσαν να θριαμβολογήσουν με πολλαπλές ανακοινώσεις για την εύρεση λύσης που δε δόθηκε ποτέ. Η μόνη τους έγνοια ήταν να ρίξουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ με ψευδή και διαστρεβλωμένα στοιχεία.

Ωστόσο, σε δυσκολότερες συνθήκες στο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε αποκλεισμό του νησιού, αλλά έδωσε άμεσα λύσεις επιστρατεύοντας οχηματαγωγό σκάφος και σκάφος του λιμενικού για την εξυπηρέτηση των νησιωτών. Παράλληλα, στη μεγάλη καταστροφή μετά την πλημμύρα του 2017, από την πρώτη μέρα κυβερνητικά κλιμάκια βρισκόταν στη Σαμοθράκη, ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης και δράσεις, οι οποίες ήδη υλοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους.

 •  Πως κρίνετε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αλλά και πως αποτιμάτε τη στάση των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης; Δεν γνώριζαν το πρόβλημα;

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες σε αρκετούς κατοίκους. Ωστόσο, παρουσιάστηκε ένα ευχολόγιο, με γενικόλογες ανακοινώσεις, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο μέτρων στήριξης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και μέτρα τα οποία είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται ήδη σε υλοποίηση. Ωστόσο, απουσίαζε η μέριμνα για επαγγελματίες και τουριστική προβολή. Η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι νησιώτες εθελοντικά, ήταν οι πρώτοι και οι μόνοι που συνέδραμαν στη φιλοξενία των επισκεπτών με όσα μέσα διέθεταν.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε, όμως, θα ήθελα να αναφέρω μερικές προτάσεις αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να ορθοποδήσει το νησί της Φτερωτής Νίκης. Πέρα από την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του λιμένα Καμαριώτισσας, οι μελέτες του οποίου δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοικής γραμμής. Απαιτείται ένα μακροχρόνιο συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργήθηκε στην τουριστική εικόνα και λειτουργία της Σαμοθράκης.

 1. Στα άμεσα μέτρα στήριξης απαιτείται ειδικό πρόγραμμα κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη στήριξη της απασχόλησης. Πάγωμα των βεβαιωμένων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών κατοίκων και επιχειρήσεων και παρατάσεις στην εξυπηρέτηση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση τραπεζικών υποχρεώσεων με περίοδο χάριτος.
 2. Παράλληλα, απαιτείται χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα τουριστικής προβολής σε εγχώρια κ ξενα ΜΜΕ, όπως και συνεργασία με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, προβολή και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με προορισμό τη Σαμοθράκη.
 3. Επιδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα απο το ΠΔΕ ή ΕΣΠΑ με ευνοϊκούς όρους για ανακαίνιση ή κατασκευή μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Επισκευή και αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών στα Θέρμα, του αρχαιολογικού χώρου και των κάμπινγκ. Πιστοποίηση τοπικών προϊόντων, όπως “κατσικάκι Σαμοθράκης” και προβολή γαστρονομίας. Ειδικό τουριστικό πακέτο, ως αποζημίωση, για τους επισκέπτες που εγκλωβίστηκαν κ ταλαιπωρήθηκαν αυτές τις μέρες.
 1. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος για τα ορεινά πεζοπορικά μονοπάτια κι ενίσχυση ενναλακτικού τουρισμού. Στελέχωση και λειτουργία του τελωνείου κ αδειοδότηση ελεύθερης ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκη-Ίμβρος-Τένεδος. Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στο Λάκκωμα και ολοκλήρωση – υλοποίηση του master plan στο λιμάνι των Θέρμων.
 2. Χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και δημοπράτηση τους ως δημοσιο εργο, σύμφωνα με τις μελετες που χρηματοδότησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κι επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής υδατοδρομίου, το οποίο είχαμε δρομολογήσει.
 • Το πρόβλημα με την εταιρία ΣΑΟΣ δεν είναι τωρινό. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις άγονες γραμμές. Οι επιδοτούμενοι πλοιοκτήτες δεν είναι υπεύθυνοι; Δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και εν τέλει ποια μπορεί να είναι μία αποτελεσματική και βιώσιμη λύση για την ακτοπλοΐα σε νησιά όπως η Σαμοθράκη;

Η εταιρία ΣΑΟΣ υπηρετεί μία δεκαετή σύμβαση που υπογράφηκε το 2009 με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την εταιρία, δημιουργώντας πολύ συχνά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης. Η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο και το υπουργείο Ναυτιλίας έχει παγώσει τη διαδικασία διαγωνισμού για την υπογραφή νέας σύμβασης, γεγονός που μας ανησυχεί. Το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται είναι προβληματικό κι απαρχαιωμένο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη είχε ετοιμάσει αναθεωρημένο πλαίσιο για τις άγονες γραμμές και βρισκόταν σε διαβούλευση. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι η κατάργηση των “γραμμών – φαντάσματα”, η καλύτερη κατανομή των συνδέσεων, αλλά και η εισαγωγή 12ετών συμβάσεων μόνο σε σύγχρονα πλοία νέας τεχνολογίας με φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού με αυτά τα σύγχρονα χαρακτηριστικά και η προκήρυξη παράλληλων εναλλακτικών γραμμών με το Λαύριο, την Καβάλα ή γειτονικά νησιά, που θα λειτουργούν εναλλακτικά, αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση.

 • Σχετικά με την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσεται τελευταία η κριτική πως το κόμμα σας αντιδρά μουδιασμένα κι αμήχανα, πως δεν «προλαβαίνει» την κυβέρνηση. Τι λέτε;

Εκτιμώ πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Θυμίζω ότι στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις αιφνιδιαστικές αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση, η απάντησή μας ήταν άμεση με καταγγελία και αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής. Η απαίτηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η άσκηση μαχητικής και παραγωγικής αντιπολίτευσης, υπερασπίζοντας όσα κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε όφελος της κοινωνίας, και παράλληλα αναδεικνύοντας τις αντικοινωνικές, αντεργατικές, αντιευρωπαϊκές, σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι η κομματικοποίηση του Κράτους, με συγκέντρωση εξουσιών, τοποθέτηση στελεχών χωρίς να διαθέτουν καν τα τυπικά προσόντα, αναξιοκρατία, ασυδοσία, βόλεμα ημετέρων και ρουσφέτια σε μεγάλα συμφέροντα.

 • Πολλοί αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον ανήκει στην Αριστερά ή στην κεντροαριστερά ή αν τελικά καταλήξει να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ; Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορικά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο εκφράζει έναν ευρύ πολιτικό και κοινωνικό προοδευτικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται συνεχώς σε μία διαδικασία συνεργασιών και συμπόρευσης συγγενών πολιτικών χώρων, κινημάτων και ενεργών πολιτών, εκφράζοντας την ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, αξιοκρατίας, υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιης ανάπτυξης και παραγωγής, προώθησης της καινοτομίας. Είναι αδύνατο, θεωρώ να “καταλήξει” ή ακόμα και να προσεγγίσει στις λογικές του ΠΑΣΟΚ, καθώς, και οι αξίες και οι στόχοι και οι πολιτικές πρακτικές μας βρίσκονται πολύ μακριά.

 • Ποιο είναι το μέλλον για το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας; Θα οδηγήσει σε ένα νέο κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε έναν συνεχή ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, αφουγκράζεται και υπηρετεί τις ανάγκες της. Το άνοιγμα των θυρών και η ενσωμάτωση νέων μελών, νέων προτάσεων και εμπειριών είναι αναγκαία διαδικασία άσκησης πολιτικής σε έναν ζωντανό πολιτικό χώρο. Μέλημά μας είναι να εκφράσουμε ένα πλατύ κοινωνικό φάσμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, δημιουργώντας το πεδίο εκείνο που οι πολίτες θα είναι ενεργοί και παραγωγικοί. Το κόμμα μπορεί να αποτελέσει ένα όχημα, ένα πεδίο διαλόγου,  δημιουργίας νέων προτάσεων και δράσεων, αλλά και συντεταγμένης αντίστασης απέναντι στο κοινωνικό αναχρονιστικό πισωγύρισμα που προωθεί η ΝΔ. Οι διεργασίες αυτές είναι συνεχείς κι εμείς τις επεξεργαζόμαστε  ή και τις προκαλούμε, μέσα από θεσμοθετημένες συλλογικές και ανοιχτές διαδικασίες.