Συνέντευξη – Τάσος Κουράκης: Το πολιτικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών δεν είναι η τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, είναι ένας έμπειρος πολιτικός, με ξεκάθαρες απόψεις ακόμα και στα δύσκολα. Δεν αποφεύγει την κριτική και την αυτοκριτική και δεν αλλάζει κουβέντα, όπως κάνουν πολλοί άλλοι πολιτικοί. Μιλάει για τα λάθη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα θετικά και εκτιμά ότι στις εθνικές εκλογές το μείζον είναι καθαρά πολιτικό και σχετίζεται αποκλειστικά με το μείγμα πολιτικής και το σχέδιο που θα ακολουθήσει την επόμενη τετραετία η χώρα. Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές πλήρωσε το κόστος μίας μνημιονιακής πολιτικής την οποία δεν εισηγήθηκε, ούτε υποστήριξε, αλλά εν τέλει, για να βγει η χώρα από την κρίση, ανέλαβε να υλοποιήσει. Επίσης, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε μία συστηματική σε βάρος του προπαγάνδα από μερίδα του Τύπου ενώ δεν αρνείται πως τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, δεν είχαν το χρόνο «ωρίμανσης» και κατανόησης.

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ

  • Κύριε Κουράκη, η κυβέρνηση λέει ότι έλαβε το μήνυμα. Όμως τι θα το κάνει; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολογούμενος για την κρίση και μία πολιτική που ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με τους δανειστές; Γιατί ο λαός στρέφεται προς τη ΝΔ;

Μία από τις αιτίες της δυσαρέσκειας του λαού ήταν η αναγκαστική λιτότητα που βίωσε, και συνακόλουθα η κόπωση του εκλογικού σώματος και ιδίως των μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων από τις παρατεταμένες συνέπειες των μνημονίων, η οποία έστειλε ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών ομάδων που το 2015 στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ είτε σε άλλα κόμματα, είτε, κυρίως, σε αποχή από τις εκλογές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι δεν ευθύνονταν για την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι ήταν εκείνη που οδήγησε τη χώρα επιτυχώς εκτός της ομηρίας των δανειστών, εντούτοις πλήρωσε το κόστος της μνημονιακής πολιτικής. Ακόμη η επικέντρωση της προσπάθειας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ελαφρύνει κατά προτεραιότητα τους αδύναμους και τις πολύ χαμηλές εισοδηματικά τάξεις, τους μικροσυνταξιούχους και όσους επλήγησαν από τη φτώχεια στα χρόνια της κρίσης, δεν άφησαν περιθώριο για να εκδηλωθεί μέριμνα υπέρ των πολυπληθέστερων μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων. Επιπλέον φανήκαμε άτολμοι σε θέματα όπως του Δημοσίου, που δεν λειτούργησε όπως θα θέλαμε και θα είχε επιπτώσεις στην καθημερινότητα.  Αντίστοιχα, ήταν άτολμες οι σχέσεις που επιχειρήθηκε να υπάρξουν με την Εκκλησία, αλλά και πολλά άλλα.

  • Ποιο πρέπει να είναι το κεντρικό δίλημμα των εκλογών; Γιατί δηλαδή οι πολίτες που στις ευρωεκλογές δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή απείχαν, στις εθνικές εκλογές να αλλάξουν γνώμη;   

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θυμίσει στους πολίτες ότι το πολιτικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν είναι η τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η παλινόρθωση του παλιού, νεοφιλελεύθερου, ολιγαρχικού και φαύλου πολιτικού συστήματος, που τόσα δεινά προκάλεσε στη χώρα και το λαό τα τελευταία χρόνια…

  • Μήπως ήταν λάθος τα μέτρα που προωθήθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές; Η αντιπολίτευση τα χλεύασε ως προεκλογικές παροχές, εξ αριστερών ακούσθηκαν επικρίσεις για επιδοματική πολιτική ενώ οι πολίτες, όπως φάνηκε, δεν πείσθηκαν…  

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα μέτρα που πάρθηκαν είχαν πολύ μικρό χρόνο ωρίμανσης στη συνείδηση των πολιτών, και μέχρι ενός σημείου δικαιολογείται η αντιμετώπιση από τους πολίτες ως προεκλογικών παροχών. Η μονιμότητα πολλών μέτρων και η αποκατάσταση εργασιακών και κοινωνικών απορρυθμίσεων που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια δεν εισπράχθηκαν ως τέτοια από το εκλογικό σώμα. Στην αντιμετώπιση αυτή, πρέπει να πούμε ότι η επικοινωνιακή λαίλαπα και η καθημερινή και αδυσώπητη αρνητική προπαγάνδα  από πλευράς συγκεκριμένων ΜΜΕ που ελέγχονται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα συστηματικά fake news, η πρωτοφανής παραπληροφόρηση και η ανελέητη δολοφονία χαρακτήρων, δημιούργησαν μια εικονική πραγματικότητα και επιδείνωσαν κατά πολύ την εικόνα της κυβέρνησης, στρεβλώνοντας τις ειλικρινείς προσπάθειές της για ανάταξη.

  •  Έχει γίνει και γίνεται πολύς ντόρος αυτή τη περίοδο, για τις τροπολογίες των βουλευτών, τις μετατάξεις και προσλήψεις στη Βουλή αλλά και τις συμπεριφορές κάποιων στελεχών της κυβέρνησης. Αυτές οι «αστοχίες» δεν δίνουν τροφή στην αντιπολίτευση; Δεν προκαλούν φθορά και δη σε προεκλογικό χρόνο;

Θα συμφωνήσω στο εξής: παρόλο που είναι καθήκον και υποχρέωση των βουλευτών να καταθέτουν τροπολογίες και να βελτιώνουν τα νομοσχέδια προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, ο χρόνος στο παρά πέντε δημιουργεί σε ένα βαθμό δικαιολογημένους αρνητικούς συνειρμούς. Όσον αφορά τις μετατάξεις και προσλήψεις στη βουλή, παρ όλες τις υπερβολές που ακούγονται, η ύπαρξη, έστω και μεμονωμένων περιστατικών, καθώς και η αλαζονεία ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων και άλλων στελεχών, κινούνται έξω από τις αρχές και τις αξίες μας.

  • Ποια ήταν τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία που πέρασε; Εσείς τι θα αλλάζατε και πού η κυβέρνησης έμεινε πίσω;

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση στοχεύοντας κυρίως στο ανθρωπιστικό της πρόγραμμα, απομακρύνθηκε από τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της αναπτυξιακής προοπτικής. Η υψηλή προτεραιότητα της ανάταξης των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων, έκανε τον κυβερνητικό λόγο να φαίνεται αμυντικός και όχι προγραμματικός, καθώς η ζυγαριά έγειρε περισσότερο προς το σκέλος της αναδιανομής, χωρίς ταυτόχρονα να προκύπτει ότι έχει εξασφαλιστεί για το μέλλον η αναπτυξιακή και ελπιδοφόρα προοπτική της αύξησης της πίτας του εθνικού πλούτου, δηλαδή αυτό που λέμε δίκαιη ανάπτυξη με οικολογική μέριμνα και αειφορία.

  •  Πως βλέπετε το εγχείρημα της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας; Υπάρχει η εντύπωση πως ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιφυλακτικός…

Θα έλεγα ότι η καθυστερημένη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας και το μετέωρο άνοιγμα προς τους προοδευτικούς πολίτες που είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, αποξένωσαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από την κοινωνία και τους απομάκρυναν από τις κοινωνικές ανάγκες. Το ζητούμενο είναι η μετεξέλιξη της διακυβέρνησης με την ανάδειξη μιας μεταμνημονιακής προοδευτικής κυβέρνησης, στηριγμένης σε ένα νέο συνασπισμό προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης λόγω του μνημονίου ενώ η νέα κυβέρνηση θέλουμε να είναι αυτή που θα οδηγήσει στην προοδευτική Ελλάδα της νέας εποχής.

  • Εξ αριστερών υπάρχουν δυνάμεις που θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; Τι λέτε για το ΜεΡΑ 25 που πιθανά να βρεθεί στη Βουλή;  

Παρόλο τον αρχηγικό και προσωποκεντρικό χαρακτήρα του κόμματος του κ. Βαρουφάκη, είναι γεγονός ότι ψηφίστηκε, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές, από δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της αριστεράς. Με την έννοια αυτή, εάν κατορθώσει το ΜεΡΑ 25 και εκπροσωπηθεί στη βουλή, θα μπορούσε να υπάρξει συμπόρευση σε ορισμένα θέματα τουλάχιστον. Προϋπόθεση βέβαια θα είναι να μετεξελιχθεί σε ένα συλλογικό πολιτικό υποκείμενο με δημοκρατική λειτουργία για να είναι βιώσιμο, και να μην εξαερωθεί όπως έγινε με το ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...