Σύσκεψη για την επόμενη ημέρα με ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις 7μμ, κατά την οποία αναμένεται να γίνει αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και να δρομολογηθεί η προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης, για τις εθνικές εκλογές στο τέλος Ιουνίου.

Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο Wyndham στην Αθήνα και θα ξεκινήσει με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό του κόμματος και δεν λείπουν η ανησυχία και η σύγχυση, με την εσωστρέφεια να βρίσκεται ante portas. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για αστοχίες στις εκτιμήσεις και στην «επικοινωνιακή διαχείριση» των δεδομένων ενώ ο προβληματισμός είναι διάχυτος για την επόμενη ημέρα. Η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται ως ένας εκ των δύο πυλώνων του πολιτικού συστήματος, δεν απαντάει στο κόστος της ήττας των ευρωεκλογών αλλά ούτε και στην πλήρη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ για μία ευδιάκριτη παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η θέση και το κύρος του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβητείται αλλά οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να είναι ραγδαίες. Οι πρώτες διαφωνίες καταγράφηκαν στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου, όταν άρχισε να σταθεροποιείται η εικόνα της ήττας για το κυβερνών κόμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν εισηγήσεις, και από τον Ε. Τσακαλώτο, ο πρωθυπουργός να μη προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Το σκεπτικό ήταν απλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη ΝΔ και επιπρόσθετα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια που διαθέτει για να αντιστρέψει το κλίμα. Ωστόσο η πλειοψηφία των στελεχών συμφώνησαν με την πρόταση Τσίπρα για προσφυγή σε εκλογές, καθώς όπως εκτιμήθηκε «το αποτέλεσμα της ευρείας ήττας δεν μπορούσε να αγνοηθεί».

Σήμερα, νωρίς το βράδυ στην ευρεία σύσκεψη που έχει προγραμματισθεί θα διεξαχθεί διεξοδική συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Θα συμμετέχουν όλα τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι όλων των τάσεων όπως βέβαια και εκπρόσωποι από όλες τις πτέρυγες της Προοδευτικής Συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας αλλά και τις κατευθύνσεις για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ενόψει των εθνικών εκλογών της 30ης Ιουνίου αφού πρώτα ακούσει σκέψεις και προβληματισμούς για τα αίτια που οδήγησαν στην μεγάλη ήττα αλλά και προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Το θέμα της στρατηγικής είναι το μείζον ζήτημα όπως και τα κεντρικά προτάγματα και διλήμματα που πρέπει να τεθούν κατά την νέα προεκλογική περίοδο.

Φ.Δ.