Σύσκεψη του Βαγγέλη Αποστόλου με φορείς του αγροτικού χώρου της Βόρειας Ελλάδας

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι φορείς του αγροτικού χώρου της Β. Ελλάδας, από τη σύσκεψη που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας άμεσες τις απαντήσεις που πήραν και γόνιμη τη συζήτηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ο κ. Αποστόλου έκανε αποδεκτό το αίτημα της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, για τη χυμοποίηση των επιπλέον 10.710 τόνων ροδακίνων, που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΕ για τη χώρα μας, ανεβάζοντας το προς απόσυρση και δωρεάν διανομή προϊόν σε συνολικά 15.065 τόνους.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Γιαννακάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «με τη χυμοποίηση του προϊόντος που μας ενέκρινε ο υπουργός, θα γίνει διανομή δωρεάν στα ιδρύματα της χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες και δεν θα επηρεαστεί η αγορά του νωπού αρνητικά».

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε και ο υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του, αφορά τη μεταφορά στον τομέα των ροδακίνων, της ποσότητας που ενέκρινε η ΕΕ το καλοκαίρι για απόσυρση και δωρεάν διανομή, στα δαμάσκηνα, που κατά τον κ. Γιαννακάκη «είναι μια άχρηστη και αναιτιολόγητη απόφαση της Κοινότητας».

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη στήριξη πλέον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωράμε στην επιχειρηματολογία του αιτήματός μας αυτού, έτσι ώστε να καταθέσουμε ολοκληρωμένα το αίτημά μας στην ΕΕ.

«Εάν προστεθούν και οι 3.500 τόνοι από το δαμάσκηνο, στο ροδάκινο, τότε θα έχουμε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο να χρησιμοποιήσουμε τον Ιούνιο του 2018» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης, προσθέτοντας ότι «το συγκεκριμένο αίτημα θα αποσταλεί στην ΕΕ εντός του 15νθημέρου».

Αναγγελίες και αποζημίωση ροδακινοπαραγωγών από τις βροχές του Ιουλίου, με απόφαση του υπουργού

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρούν πλέον οι αναγγελίες, ώστε να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί των Νομών Ημαθίας και Πέλλας, από τις βροχές εκδηλώθηκαν από 14 έως 17 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται, ότι ο ΕΛΓΑ προέβαλε έντονες αντιστάσεις στο συγκεκριμένο αίτημα.

Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο κ. Γιαννακάκης, η απόφαση του υπουργού ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι «το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συνέστησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μας δικαίωσε στο σχετικό αίτημα που είχαμε θέσει στον ΕΛΓΑ».

Αίτημα για οικονομική στήριξη για απώλεια εισοδήματος από την ΕΕ  

Αρχές Νοεμβρίου πρόκειται να κατατεθεί στην ΕΕ φάκελος, όπου στοιχειοθετημένα θα αποδεικνύεται η απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, επισήμανε ο κ. Γιαννακάκης, προσθέτοντας: «Μετά από συζητήσεις στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε επαφή με τους Ισπανούς, που έχουν το σοβαρότερο πρόβλημα μετά από εμάς στο συγκεκριμένο θέμα και από κοινού συντονιζόμαστε για να καταθέσουμε το συγκεκριμένα αίτημα για οικονομική μας στήριξη μέσω της ΕΕ».

Πάντως, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας, τότε το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει πεδίο του νέου φακέλου που θα καταθέσουμε, ζητώντας αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ».