Τα ΕΛΤΑ στηρίζουν τις δράσεις της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece

Έργα τέχνης από μικρούς ζωγράφους αποτυπώνει η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων “Παιδί και Γραμματόσημο” που κυκλοφόρησαν σήμερα από τα ΕΛΤΑ.

Μέσα από βραβευμένες παιδικές ζωγραφιές διαγράφεται ο προβληματισμός για τις ανισότητες, τα όνειρα για το μέλλον, η ελπίδα για έναν κόσμο πιο φωτεινό, πιο χρωματιστό, πιο δίκαιο ενώ διαδίδεται το μήνυμα της νέας γενιάς για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή την πρώτη μέρα κυκλοφορίας, διοργανώθηκε από τα ΕΛΤΑ και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας η επίσημη παρουσίαση της σειράς, στο χώρο του Ινστιτούτου.

Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece και διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, Παναγιώτης Μπεχράκης, τόνισε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία να δώσει το λόγο στη νέα γενιά, η οποία αποδεδειγμένα έχει απορρίψει το κάπνισμα και προσέθεσε πως τα παιδιά εκπαιδεύονται με βάση τις αξίες ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακριά από εξαρτήσεις και πλέον διεκδικούν το δικαίωμά τους για ένα καθαρό περιβάλλον. Η συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, υπογράμμισε, προσφέρει ένα ακόμα “εργαλείο” στους μαθητές για να διαδώσουν το θετικό μήνυμα στους συνομηλίκους και στα αγαπημένα πρόσωπα.

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στις δράσεις της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece, όπως βιωματικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας, διαγωνισμοί ζωγραφικής- κειμένου, ποιημάτων, εκπαιδευτικό υλικό, εγχειρίδια αγωγής υγείας, όπου προβάλλεται το θετικό μήνυμα της επιλογής του μη καπνίσματος.

Εκτός από την κυκλοφορία των γραμματοσήμων, προσέθεσε ο επικεφαλής του SmokeFreeGreece, εκτυπώθηκαν με χορηγία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων 180.000 μαθητικά τετράδια “Μαθαίνω να μην Καπνίζω”, τα οποία ενημερώνουν τα παιδιά για το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειές του και τα οποία αποστέλλονται δωρεάν από τα ΕΛΤΑ σε διάφορα σχολεία της χώρας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σημείωσε ο κ. Μπεχράκης, έχει αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες. «Είμαστε πολύ κοντά στο να πούμε ό,τι μια νέα γενιά έρχεται και το κάπνισμα φεύγει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΔΣ των ΕΛΤΑ Πολύχρονης Γριβέας, ο οποίος και παρουσίασε τα προϊόντα της σειράς, επισήμανε πως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στηρίζουν έμπρακτα την πρωτοβουλία SmokeFreeGreece. «Η σχέση Γραμματόσημο και Παιδί είναι διττή. Πρώτα απ΄όλα καθρεφτίζει την Ιστορία. Παιδιά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ανέπτυξαν στον εικοστό αιώνα ένα από τα ωραιότερα χόμπι που μπορεί να έχει κανείς μικρός: έγιναν συλλέκτες γραμματοσήμων. Αυτά τα μικρά οδοντωτά χαρτάκια μαγνήτισαν τη φαντασία τους. Σε κάθε γραμματόσημο βρήκαν την αφήγηση μιας ιστορίας. Επιπλέον, καθρεφτίζει το παρόν. Τα παιδιά σήμερα, όπως και κάθε εποχή, αποτελούν την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Μια πιο γνωστική γενιά. Μια ευγενέστερη κοινωνία. Έναν κόσμος με περισσότερη γνώση, με περισσότερο πολιτισμό, με περισσότερο σεβασμό στις αξίες και στη διαφορετικότητα» είπε ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ.

Ανέφερε πως το προηγούμενο έτος έγινε αποστολή 150.000 τετραδίων “Μαθαίνω να μην Καπνίζω”, που αφορούσε στην ενημέρωση των μαθητών δημοτικών σχολείων Αττικής, Αιγαίου, Μακεδονίας, σχετικά με το κάπνισμα και τις βλαβερές του συνέπειες και φέτος συνεχίζεται η δράση αυτή με την αποστολή 30.000 σε μαθητές της Ηπείρου και της Κρήτης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάρκος Κάτσης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής. Αναφέρθηκε στη χορηγία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για την εκτύπωση των 180.000 τετραδίων και επισήμανε πως τέτοιες και ανάλογες δράσεις που στοχεύουν στη μείωση του καπνίσματος συμβάλουν στα μέγιστα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Τέλος, αναλυτική παρουσίαση των δράσεων της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece έγινε από την πνευμονολόγο- εντατικολόγο του Ερευνητικού Εργαστηρίου D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Βάσω Ευαγγελόπουλου.

ΑΠΕ/ΜΠΕ