Τα υποκατάστατα της ζάχαρης προκαλούν παχυσαρκία και διαβήτη

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, δηλαδή τα υποκατάστατα της ζάχαρης, ευθύνονται για αλλαγές στην υγεία που σχετίζονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας-Παθολογίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι από τα πλέον ευπώλητα προϊόντα, παγκοσμίως, καθώς εκτός από μεμονωμένα, εμπεριέχονται και σε τρόφιμα και αναψυκτικά.

Κι ενώ κάποιες έρευνες τα έχουν συσχετίστει με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, άλλες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα.

Η νέα μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι σήμερα, κατέγραψε τις βιοχημικές αλλαγές στο σώμα μετά την κατανάλωση ζάχαρης ή υποκατάστατων. Οι ερευνητές εξέτασαν και τις επιπτώσεις στην αγγειακή υγεία αναλύοντας πως οι ουσίες αυτές επηρέαζαν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Τα πειράματα που έγινε σε αρουραίους και κυτταρικές καλλιέργειες έδειξαν ότι «τόσο η ζάχαρη όσο και τα υποκατάστατά της έχουν αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αν και μέσω διαφορετικών μηχανισμών», σημειώνει ο Μπράιαν Χοφμαν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Ιατρικό Κολέγιο του Γουισκόνσιν και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι αρουραίοι σιτίστηκαν με υψηλές ποσότητες γλυκόζης ή φρουκτόζης ή ασπαρτάμης ή ακεσουλφάμη καλίου. Μετά από τρεις εβδομάδες, διαπιστώθηκαν σημαντικές αλλαγές στις συγκεντρώσεις βιοχημικών, λιπαρών και αμινοξέων στα δείγματα αίματος των πειραματόζωων.

Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αλλάζουν τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τα λιπαρά και αποκομίζει ενέργειες. Επιπλέον, η ακεσουλφάμη καλίου φάνηκε να συσσωρεύεται στο αίμα, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στα κύτταρα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.

«Σε λογικές ποσότητες, το σώμα έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τη ζάχαρη. Αλλά όταν υπερφορτώνεται το σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παρατηρήσαμε εξάλλου ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μη θερμιδικά τεχνητά γλυκαντικά οδηγεί σε αρνητικές αλλαγές στο μεταβολισμό του λίπους και της ενέργειας», εξηγεί ο Δρ Χοφμαν.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μας παρέχουν το αναμενόμενο, δηλαδή μια απάντηση στο ερώτημα τι είναι καλύτερο ή ζάχαρη ή οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

«Αν πάντως καταναλώνεις διαρκώς τα τεχνητά αυτά συστατικά, όπως και στην περίπτωση της ζάχαρης, ο κίνδυνος ανεπιθύμητων επιπτώσεων στην υγεία αυξάνει. Όπως και με άλλα διατροφικά συστατικά, το κλειδί είναι η σύνεση ως προς την καταναλισκόμενη ποσότητα, αν φυσικά δεν είναι εφικτή η αποχή», καταλήγει ο Δρ Χοφμαν.

in.gr

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...