Θα έχεις μυαλό και θα είναι σαν να μην έχεις…

Το χτύπημα σήμερα ήταν τριπλό: κυκλοφόρησε η είδηση ότι στο Αγρίνιο πιστοί προσκύνησαν το ιερό κάστανο που ευλόγησε ο γέροντας Παΐσιος, στη Σκιάθο η Επιτροπή Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του δήμου καλούσε τον κόσμο στην υποδοχή του νικητή του Survivor, στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τον Σάκη Ρουβά και την Κάτια Ζυγούλη με αφορμή… το γάμο τους.

Πραγματικά, τι να πρωτοσχολιάσει κανείς…

Για την πρώτη περίπτωση εξηγεί η Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας: «Τον Οκτώβριο του 1990, ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο Ιερέων που τέλεσαν την Αγρυπνία, φύλαξε το βρασμένο κάστανο που πήρε, το οποίο έως σήμερα, 27 χρόνια μετά, παραμένει κατά θαυμαστό τρόπο, αναλλοίωτο, ενώ ακούγεται ακόμη και ο καρπός μέσα σε αυτό».

Οσοι έχετε γελάσει με το ιερό σανδάλι που προκαλεί φρενίτιδα στους οπαδούς του πρωταγωνιστή, στην ταινία των Μόντι Πάιθον «Bryan», μάλλον θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι «η ζωή ξεπερνάει την τέχνη». Πραγματικά αυτό δε θα μπορούσε να το έχει συλλάβει ούτε η οργιώδης φαντασία των θρυλικών κωμικών.

Τώρα, βέβαια, δεν μπορεί κανείς να πει ότι εξεπλάγη, καθώς κάτι ανάλογο είχε γίνει και με μια πλαστική παντόφλα του γέροντα Παΐσιου πριν από λίγο καιρό, αλλά και με ένα ζευγάρι γυαλιά.

Πάντως όλη αυτή η εμπορευματοποίηση γύρω από τον αγαπημένο προφήτη των εκδοτών -βιβλία του μοιράστηκαν και με εφημερίδες- διχάζει και τους ίδιους τους πιστούς, γιατί πολλοί διαφωνούν με τέτοιου είδους υπερβολές.

Οσον αφορά το δήμο Σκιάθου, που είχε τη φοβερή έμπνευση να οργανώσει τη φιέστα του νικητή του Survivor, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που κάλεσε τους διάσημους νεόνυμφους στο προεδρικό μέγαρο, στην καλύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με θεσμούς που μάλλον δεν αντιλαμβάνονται σωστά το ρόλο τους. Αν πάντως είσαι λίγο καχύποπτος, περνούν από το μυαλό σου κάτι σενάρια που κυκλοφορούν για πολιτικές καριέρες…