Θάσος: ένας προσιτός παράδεισος

Νησί που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την εύκολη πρόσβαση, η Θάσος αποτελεί κάθε χρόνο έναν από τους τοπ προορισμούς για τους Βορειοελλαδίτες. Το άφθονο πράσινο, που φτάνει μέχρι τις ακτές της, προσελκύει όλους εκείνους που στις διακοπές τους ψάχνουν κάτι παραπάνω από τη γνωστή εναλλαγή του άσπρου και του μπλε που χαρακτηρίζει τα κυκλαδίτικα νησιά. Πάντως, ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται αυτήν την εποχή τη Θάσο δεν έχει επηρεαστεί από την τελευταία περιπέτειά της και τα παραθαλάσσια καταλύματα εξακολουθούν να προσφέρουν αξέχαστες διακοπές σ’ αυτούς που τα επέλεξαν.

Πολλά είναι τα γραφικά χωριά όπως η Ποταμιά, από τα πιο γνωστά, που βρίσκεται στους πρόποδες του πιο ψηλού βουνού του νησιού, μέσα στο πράσινο. Σπίτια με σαχνισιά και στέγες από σχιστόλιθο θα θαυμάσετε στην Παναγιά, με τη χαρακτηριστική πλατεία με τον πλάτανο και την εντυπωσιακή θέα, ενώ όσοι επιζητούν την ηρεμία μπορούν να επισκεφτούν τα Κοίνυρα, όμορφο χωριό στα ανατολικά του νησιού, από το οποίο υπάρχει πρόσβαση στην παραλία Παράδεισος. Ο Ποτός, που έχει καθιερωθεί ως στέκι της νεολαίας, είναι ο τελευταίος οργανωμένος οικισμός πριν από τα γεμάτα μοναδικούς κολπίσκους νότια παράλια, αποτελώντας ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές. Οι Μαριές και η Καλλιρράχη, από τα παλαιότερα και πιο γραφικά χωριά, αποτελούν την τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να δουν την αφτιασίδωτη ομορφιά του νησιού. Μια επίσκεψη στο παλιό κεφαλοχώρι, τον Θεολόγο, αξίζει όχι μόνο για τις ωραίες εικόνες που θα πάρετε μαζί σας, αλλά και για το ξακουστό κατσικάκι στη σούβλα που σερβίρουν οι φιλόξενοι ντόπιοι. Μια γεύση από την πλούσια ιστορία του νησιού μπορείτε να πάρετε αν βρεθείτε στην Αλυκή, που άκμασε τον 6ο και τον 7ο αι. π.Χ., με την εξόρυξη μαρμάρου. Σώζονται τα ερείπια αρχαίου οικισμού, ενώ στον κόλπο της Ιεριχούς σώζεται αρχαίο ιερό με δυο κτίσματα, που κατασκευάστηκαν στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. Τέλος, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και στο Λιμένα, την πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται  το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο.

Από τις παραλίες της μπορείτε να επιλέξετε είτε τις πλέον διάσημες και πολυσύχναστες – φιλικές για τα παιδιά, όπως η Χρυσή Αμμος, η Μακρύαμμος, ο Παράδεισος, η Αλυκή, είτε κάποιες πιο ιδιαίτερες, όπως οι Μαριές, η Γκιόλα, μια φυσική πισίνα με τιρκουάζ νερά, και η Τρυπητή, για απομόνωση.

Φεύγοντας, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε κάποια από τα φημισμένα τοπικά προϊόντα, μέλι, λάδι και ελιές, αλλά και γλυκά του κουταλιού, κυρίως καρυδάκι, σύκο, ντοματάκι και κολοκυθ