Θεσσαλονίκη: Ποινές κάθειρξης σε πανεπιστημιακούς γιατρούς για το σκάνδαλο της De Puy

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο για το σκάνδαλο με τις μίζες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Jonshon & Jonshon.

Το δικαστήριο επέβαλε σε βάρος των γιατρών ποινές κάθειρξης από 11 εως 14 χρόνια κατά περίπτωση ωστόσο όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας από 10.000 έως 15.0000  ευρώ. 

Οι γιατροί αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος που αφορούσε προμήθειες από την εταιρεία ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy, θυγατρική της πολυεθνικής Johnson & Johnson. Για κάποια από τα «δώρα» που κατηγορήθηκαν ότι πήραν, όπως πολυτελή ταξίδια απαλλάχτηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή τους με το σκεπτικό ότι δεν είχαν δόλο, ωστόσο η πρόταση του δεν έγινε δεκτή καθώς κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι προμήθειες υλικών από τα νοσοκομεία  “Γ. Γεννηματάς” και “Γ. Παπανικολάου”, όπου υπηρέτησαν οι συγκεκριμένοι γιατροί ήταν «φουσκωμένες» σε ποσοστό έως και 35% ενώ μέρος χρημάτων κατέληγε στις τσέπες των γιατρών. Υπολογίστηκε ότι από τις υπερτιμολογήσεις υλικών οστεοσύνθεσης που προμηθεύτηκαν τα δύο νοσοκομεία “την περίοδο 2001 – 2006 το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τρεις κατηγορούμενοι γιατροί κατά τη διάρκεια της απολογίας τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες συναλλαγές.