Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο Νίκος Κοτζιάς

Το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ‘Εθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ Κοτζιάς διευκρινίζει όχι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην εννεασέλιδη επιστολή επιχειρείται ένας σύντομος απολογισμός της θητείας του τέως υπουργού Εξωτερικών και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που άσκησε.

Σημαντικό μέρος της επιστολής καταλαμβάνει ως αναμενόταν η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η γεωστρατηγτκή πολιτική που ασκήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Στην επιστολή η οποία φέρει τη σημείωση αυστηρώς προσωπικόν υπάρχουν αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Κομμένου και του ταξιδιού που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ.

«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα» φέρεται να σημειώνει ο κ Κοτζιάς στην περίφημη επιστολή παραίτησης.

Οι δηλώσεις του κ Καμμένου περί βαλκανικής συμμαχίας τις οποίες έκανε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο τέως υπουργός Εξωτερικών φέρεται να θεωρεί ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας ενώ οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».

Αρμόδιες πηγές τονίζουν στο Εθνος της Κυριακής ότι ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Αμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Αμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον Π. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογο του Τζιμ Μάτις δεν ήταν η πρέπουσα όπως σημειώνει ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας το οποίο για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν είναι κοινοποιήσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτή παραίτηση την Πέμπτη ωστόσο οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει επιταχύνοντας τις εξελίξεις.