Πλατφόρμες επαγγελματικής δικτύωσης: 3+1 Tips για αποτελεσματική δικτύωση

Επιθυμείς να χτίσεις ένα επαγγελματικό προφίλ και δεν ξέρεις πώς; Μην αγχωθείς, καθώς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε μερικά tips για να έχεις αποτελεσματικότερη δικτύωση!

Το να έχεις ένα επαγγελματικό και σωστά δομημένο προφίλ είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που οφείλει να προσέξει ένας ενδιαφερόμενος.

Για αυτό και εμείς, μέσα από αυτό το άρθρο, προσδοκούμε να σε βοηθήσουμε προτείνοντάς σου μερικούς ιστότοπους, είτε είσαι άτομο που ψάχνει κάποια εργασιακή ευκαιρία είτε διαθέτεις επιχείρηση που αναζητά εργαζόμενους.

Ας ξεκινήσουμε!

Ιστότοποι επαγγελματικής δικτύωσης

Ως προς τις πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να εδραιωθείς επαγγελματικά, αυτές ποικίλλουν. Άλλες παρουσιάζουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους και άλλες μοιάζουν σε βαθμό ανησυχητικό.

Πάμε να δούμε μερικές!

LinkedIn

Και ποιος δεν το περίμενε; Αν και σαν επιλογή είναι η πλέον προφανής, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και να μην αναφερθούμε σε αυτήν.

Το LinkedΙn αποδεικνύεται πως είναι πιο αποτελεσματικό από το Facebook και το Twitter. Σε αυτή την πλατφόρμα μπορείς να φτιάξεις το δικό σου προφίλ και να προσθέσεις πληροφορίες σχετικά με την προϋπηρεσία σου, τις γνώσεις, την εκπαίδευσή σου κ.α.

Για πολλούς, όμως, και κυρίως τους αρχάριους χρήστες, το LinkedIn παρουσιάζει κάποια σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, ο μεγάλος όγκος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, ενώ πολλές φορές υπήρξαν ισχυρισμοί πως η πλατφόρμα έχει «εισβάλει» σε διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων των χρηστών.

Xing

Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του LinkedIn.

Ιδρύθηκε το 2003 και μέσω αυτού του ιστότοπου μπορείς να αναζητήσεις θέσεις εργασίας, συνεργάτες, αλλά και να ανακοινώσεις κάποια θέση εργασίας στηνεπιχείρησή σου. Αν και θεωρείται το μεγαλύτερο επιχειρηματικό δίκτυο στις γερμανόφωνες χώρες, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 200 χώρες.

Το να δημιουργήσεις ένα επαγγελματικό προφίλ στο Xing είναι δωρεάν. Ωστόσο, περαιτέρω ενέργειες όπως αναζήτηση ατόμων με συγκεκριμένες δεξιότητες, πληροφορίες για βιβλία επιχειρήσεων κ.α. είναι προνόμια που απολαμβάνουν μόνο τα premium μέλη.

Παρά το γεγονός πως δεν ξεπερνάει την πλατφόρμα του LinkedIn, το Xing είναι μία ιδανική επιλογή αν εργάζεστε ή μένετε στο εξωτερικό.

AngelList

Άντρας ψάχνει δουλειά σε πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης μέσα από το λάπτοπ του.

Η επαγγελματική αυτή πλατφόρμα είναι κατάλληλη κυρίως για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

To AngelList είναι σε θέση να σε συνδέσει με πολλές επιχειρήσεις που ξεκινούν τώρα την πορεία τους και αναζητούν τις δυνατότητες και τα ταλέντα σου. Σαν σύνολο ο ιστότοπος αυτός είναι εύκολος ως προς τη χρήση, ασφαλής και αποδοτικός σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Sumry

Το Sumry κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2014 και είναι μία πλατφόρμα που αναπτύσσει e-portfolios και βιογραφικά.

Η διαφορά αυτής της εφαρμογής είναι ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση και υπογραμμίζει τις δεξιότητες, το εργασιακό παρελθόν, την εκπαίδευση κ.α., ενώ περιέχει και την εμπειρία των ανθρώπων με τους οποίους έχεις συνεργαστεί.

Με αυτόν τον τρόπο ο εργοδότης είναι σε θέση να γνωρίζει την online εικόνα σου, αλλά και να έχει μία πρώτη εντύπωση ως προς το τι άτομο έχει απέναντί του.

Το Sumry διατίθεται και δωρεάν, ωστόσο αν επιθυμείς να έρθεις σε επικοινωνία με κάποιον εργοδότη, τότε χρειάζεσαι το Sumry Pro, που μπορείς να αγοράσεις με 7 δολάρια το μήνα.

Jobcase

Μέσα από αυτόν τον ιστότοπο όχι μόνο υπάρχει δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα σύντομο και περιεκτικό προφίλ, με την εμπειρία και την εκπαίδευσή σου, αλλά μπορείς να αναφέρεις και κάποιον προτεινόμενο μισθό, αν επιθυμείς να μετακομίσεις, τις συνθήκες εργασίας κ.α.

Η εγγραφή γίνεται δωρεάν ή εναλλακτικά μπορείς να συνδεθείς μέσα από τον λογαριασμό σου στα social media.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να δικτυωθείς επαγγελματικά. Σειρά έχει να παραθέσουμεμερικά χρήσιμα tips για αποτελεσματικότερη δικτύωση.

3+1 tips για αποτελεσματικότερη επαγγελματική δικτύωση

Είτε ξεκινάς τώρα τα πρώτα σου βήματα στον επαγγελματικό τομέα είτε έχεις κάποια εμπειρία, αυτές οι συμβουλές θα σου φανούν αρκετά χρήσιμες και ίσως να μην τις γνώριζες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά tips για αποτελεσματικότερη επαγγελματική δικτύωση!

Πρόσθεσε την εμπειρία που έχεις

Νεαρή γυναίκα μπροστά σε υπολογιστή ετοιμάζεται να μπει σε πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης για να βρει θέσεις εργασίας.

Ακόμα και αν δεν έχεις κάποια εμπειρία σχετική με το αντικείμενο και τον κλάδο που σου αρέσει, πιθανότατα να έχεις εργαστεί σε κάποιον άλλο τομέα, όπως σε κάποια καφετέρια, ως γραμματειακή υποστήριξη κ.α.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό ακόμα και αυτή την εργασιακή εμπειρία να την προσθέσεις στο βιογραφικό σου.

Αν δεν είναι η πρώτη απόπειρα να βρεις δουλειά, τότε συμπλήρωσε όλες τις θέσεις στις οποίες έχεις εργαστεί ακόμα και αν δεν υπάρχει αντιστοιχία με τη θέση που αναζητάς τώρα.

Για περισσότερα tips για το απόλυτο βιογραφικό σημείωμα, μπορείς να διαβάσεις το σχετικό άρθρο μας.

Φρόντισε να έχεις μία επαγγελματική εικόνα

Από την στιγμή που δραστηριοποιείσαι σε μία πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης, είναι αρκετά σημαντικό και το προφίλ και η εικόνα που θα έχεις να υποδεικνύει κάτι αντίστοιχο.

Γι’ αυτό, φρόντισε να βάλεις μια φωτογραφία με πιο επίσημο ντύσιμο και γενικά, προσπάθησε μέσα στην πλατφόρμα να διατηρείς συνολικά μια πιο επαγγελματική εικόνα.

Κάνε το προφίλ σου δημόσιο

Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καλό είναι να την αξιοποιήσεις!

Ένα δημόσιο προφίλ μπορεί να λαμβάνει και να έρχεται σε επικοινωνία με περισσότερες επαφές. Αυτό συνεπάγεται περισσότερες ευκαιρίες να βρεις τηθέση εργασίας που αναζητάς, ενώ και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν υποψήφιους εργαζόμενους.

Ανάφερε τις δεξιότητες και γνώσεις σου

Επαγγελματίας κοιτά ένα βιογραφικό σημείωμα που έχει φτάσει στον υπολογιστή της επιχείρησής του.

Οποιαδήποτε δεξιότητα και δυνατότητα έχεις, είναι σίγουρο ότι θα σου φανεί χρήσιμη, εάν την προσθέσεις στο προφίλ σου. Εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρονται και πτυχία, πιστοποιήσεις από σεμινάρια που ενδεχομένως να έχεις παρακολουθήσει κ.α.

Προσοχή όμως: το να αρχίσεις να αναφέρεις κάποιες δεξιότητες που έχεις που όμως δε σχετίζονται άμεσα με τη θέση που θέλεις να αποκτήσεις δε θα είναι και πολύ αποτελεσματικό. Οπότε, δεξιότητες άσχετες με τη θέση, καλό είναι να παραλείπονται.

Πιο συγκεκριμένα, οι δεξιότητες και οι εκάστοτε τεχνογνωσίες που μπορεί να έχεις πρέπει να σχετίζονται με την επιχείρηση, είτε από τη μεριά αυτού που ψάχνει να εργαστεί είτε από την μεριά της ίδιας της επιχείρησης.

Tips για αποτελεσματικότερη δικτύωση – Συμπερασματικά

Το πλήθος των επαγγελματικών πλατφορμών και των tips για αποτελεσματικότερη δικτύωση είναι μεγάλο, ωστόσο εμείς αναφέραμε ενδεικτικά ορισμένα.

Αν, λοιπόν, αναζητάς εργασία ή βρίσκεσαι σε κάποια επιχείρηση που πουλάει υπηρεσίες και προϊόντα, πλέον γνωρίζεις πού μπορείς να απευθυνθείς βασιζόμενος σε ένα επαγγελματικό προφίλ.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...