Το σχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος» οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορούν συνολικά 5,8 εκατ. μικροϊδιοκτήτες ακινήτων και οι μειώσεις θα γίνου σε δύο δόσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει σε πρώτη φάση, το 2019, οι μειώσεις να αφορούν μόνο στη λεγόμενη «λαϊκή κατοικία», δηλαδή φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα ακίνητο χαμηλής αντικειμενικής αξίας.

Σε δεύτερη φάση, το 2020, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα επεκταθούν και σε όσους έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί έως και 50% ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα κυμανθεί στο 30%.

Οι συντελεστές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχεδιάζεται συντελεστής έκπτωσης ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.  Για παράδειγμα το 2019 για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 80.000 ευρώ θα έχουν συντελεστή έκπτωσης 30% ενώ για ακίνητα από 80.000 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής έκπτωσης θα είναι 25%. Για τα ακίνητα με αντικειμενική αξίας πάνω από 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται κάποια έκπτωση.