Τόπος μνήμης για τους πρόσφυγες η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης

Ένας χώρος που διαιωνίζει την μνήμη, έγινε σήμερα η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης όπου πρόσφυγες αφηγήθηκαν ιστορίες για τα μνημεία των περιοχών τους και βρήκαν κοινά πολιτισμικά στοιχεία, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Όρθιος, στην Αρχαία Αγορά, ο Μεντιάν από τη Συρία μίλησε για την Χομς, την πόλη καταγωγής του που ονομαζόταν Έμεσα την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. “Οι κάτοικοι της πόλης μου”, είπε, “ήταν σαν μια οικογένεια. Υπήρχε αγάπη κι ο ένας βοηθούσε τον άλλον, κι έτσι δεν υπήρχαν ζητιάνοι. Η ιστορία της ξεκινά πριν από 5000 χρόνια. Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι ναοί, κάστρα, εκκλησίες όπως και ο αρχαίος ελληνικός ναός Ιλ Τζαμπάλ (Elah Gabal) που ήταν αφιερωμένος στο Θεό Ήλιο” αφηγήθηκε ο Μεντιάν.

Η Έμεσα ή αλλιώς Χομς, γνώρισε πολλούς πολέμους. Όμως ο τελευταίος πόλεμος κατέστρεψε τα πάντα, “κατέστρεψε την ιστορία, σκότωσαν τους προγόνους μας και έκλεψαν τον πολιτισμό μας. Δεν εύχομαι ούτε στον εχθρό μου να περάσει αυτό που περάσαμε» είπε ο Σύρος πρόσφυγας . Απευθυνόμενος στους Έλληνες που ήταν στους θεατές πρόσθεσε : “Εσείς είστε καλός λαός…Όμορφη χώρα, με αρχαίο πολιτισμό κι αυτό δείχνει το μεγαλείο σας και την πολιτιστική κληρονομιά” και ευχήθηκε να διατηρηθεί αυτή τη χώρα χωρίς πόλεμο γιατί “οι πόλεμοι φέρνουν την καταστροφή, του σήμερα, του παρελθόντος και του μέλλοντος”.

Ο Ράμπαρ μίλησε από την πλευρά του για την Σλεμάνιε. Μια μεγάλη πόλη του κουρδικού Ιράκ που είναι γνωστή και ως “το Παρίσι του Ιράκ”. Η πόλη αυτή ήταν πάντοτε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο και πόλη των συγγραφέων, ιστορικών, πολιτικών και ποιητών και καλλιτεχνών. Ιδρύθηκε από τον Κούρδο πρίγκιπα Ιμπαήμ Πασά Μπαμπάν το 1784 που της έδωσε το όνομά του πατέρα του Σουλεϊμάν.

“Η Σλεμάνιε είναι το κέντρο των Κούρδων που μιλάνε σοράνι. Έχει πολλά καφενεία στα οποία πηγαίνουν μόνο άντρες. Ωστόσο, πολλές οικογένειες κάνουν τη βόλτα τους εκεί και αγοράζουν γλυκά και αναψυκτικά από τους πλανόδιους εμπόρους. Είναι περιοχή με εμπορικά κέντρα στα οποία έχει πρόσβαση όλη η οικογένεια. Η πλατεία είναι και το μέρος όπου γίνονται και διαδηλώσεις ενώ οι κατοικίες είναι λίγες” συνέχισε ο Ράμπαρ, βρίσκοντας πολλές ομοιότητες της πόλης του, με τη Θεσσαλονίκη, καθώς και εκεί έχει πολλούς φοιτητές οι οποίοι φοιτούν στα πανεπιστήμιά της.

Η δράση “Οι Αγορές του Κόσμου στην Αρχαία Αγορά : Μνήμες και εμπειρίες από τις Αγορές του κόσμου μέσα από αφηγήσεις προσφύγων” διοργανώθηκε από το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων “Αλκυόνη” της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Select Respect.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...