Τουρκία: Η Αγία Σοφία δε θα μετατραπεί σε τζαμί!

Μουσείο θα παραμείνει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε τζαμί, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Με την απόφαση αυτή απορρίπτεται το αίτημα της Ένωσης Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, το οποίο αξίωνε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Ένωση είχε προσφύγει αρχικά το 2004, ώστε να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή η Αγία Σοφία, χωρίς να λάβει απάντηση, ενώ το 2005 υπέβαλλαν νέα προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία και απερρίφθη, Το 2015, ωστόσο, επανήλθαν προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό πως η άρνηση στο αίτημα να επιτραπεί η προσευχή στην Αγία Σοφία παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων.

Η Αγία Σοφία, με τη σημερινή της μορφή, χτίστηκε το 532 – 537 (στη θέση προγενέστερης εκκλησίας με το ίδιο όνομα, που είχε αρχίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος), που καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄. Επί αιώνες ήταν η μεγαλύτερη και λαμπρότερη μητρόπολη του χριστιανισμού. Στις 29 Μαΐου 1453, με την άλωση της Πόλης από τον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ Β΄, μετατράπηκε σε τζαμί και λειτούργησε ως τέτοιο έως το 1931, οπότε μετατράπηκε σε μουσείο.