Τουρκία: Πρόστιμο σε δύο τηλεοπτικά κανάλια που προσέβαλαν τον Ερντογάν

Πολύ ακριβά θα πληρώσουν την ελευθερία της έκφρασης δύο τουρκικά κανάλια που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Άγκυρας επέβαλε πρόστιμα στα τηλεοπτικά δίκτυα «Haberturk» και «Halk TV» για τα σχόλια που ειπώθηκαν «on air» για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Reuters, στο talk show του «Haberturk» δύο ηθοποιοί οι Μουτζίν Γκετζέ και Μετίν Ακπινάρ προέβησαν σε κάποια σχόλια που ερέθισαν το τουρκικό καθεστώς.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στα κανάλια για τα προσβλητικά σχόλια σε βάρος του Ερντογάν και για πολιτική ανυπακοή, όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος του Συμβουλίου της τουρκικής Ραδιοτηλεόρασης στο Reuters.

Η προσβολή του Τούρκου προέδρου θεωρείται έγκλημα στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, τρεις εκπομπές του που θα έβγαιναν στον αέρα από την τηλεοπτική εκπομπή «Fox TV» δεν πρόκειται να μεταδοθούν καθώς υπήρξαν εκτενή ρεπορτάζ στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά των τιμών του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Συμβουλίου της Τουρκικής Ραδιοτηλεόρασης. (RTUK) και όπως μεταδίδει το Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία παραμένει ο χειρότερος εχθρός της Ελευθερίας του Τύπου, αναφέρει σε ετήσια μελέτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), με τουλάχιστον 68 δημοσιογράφους να βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης.