Τραγική κατάληξη για ελέφαντα που ταξίδεψε 1.700 χιλιόμετρα

Ένας ελέφαντας που αποχωρίστηκε από το κοπάδι του λόγω των σαρωτικών πλημμυρών στο Μπαγκλαντές πέθανε από εξάντληση στην Ινδία έχοντας διανύσει απόσταση που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 1.700 χιλιόμετρα.

Το ταλαιπωρημένο ζώο χρειάστηκε να ναρκωθεί τρεις φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας και τελικά πέθανε σε ορυζώνα περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Ντάκα.

«Άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 το πρωί της Τρίτης [04.00 ώρα Ελλάδας]» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας άγριας ζωής Ανσίτ Ρανγιάν Πολ.

«Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σώσουμε το ζώο. Τουλάχιστον δέκα δασοφύλακες, κτηνίατροι και αστυνομικοί το ακολουθούσαν συνεχώς επί 48 ημέρες» διαβεβαίωσε.

Ο ελέφαντας παρασύρθηκε από τα νερά στη διάρκεια των καταρρακτωδών βροχών στο ινδικό κρατίδιο του Άσαμ πριν από περίπου δύο μήνες.

«Χιλιάδες χωρικοί τον ακολουθούσαν κάθε μέρα όταν έφτασε στο Μπαγκλαντές και πέρασε από χωριά κατά μήκος του ποταμού Βραχμαπούτρα» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Την περασμένη Πέμπτη ο ελέφαντας έπαθε αμόκ και έπεσε σε λιμνούλα όταν οι δασοφύλακες του έριξαν για δεύτερη φορά αναισθητικό βέλος. Οι χωρικοί έτρεξαν και κατάφεραν να κρατήσουν το κεφάλι του έξω από το νερό για να μην πνιγεί.

Το ζώο αναισθητοποιήθηκε για τρίτη φορά τη Δευτέρα, πρόλαβε όμως να τραυματίσει σοβαρά έναν οδηγό ελεφάντων.

Οι κτηνίατροι τελικά τον έδεσαν σε έναν ορυζώνα για να ανακτήσει τις δυνάμεις του και του χορήγησαν μεγάλες ποσότητες φυσιολογικού υγρού, ο ελέφαντας ήταν όμως «πολύ αδύναμος και κουρασμένος».

Τοπικά μέσα απέδωσαν το θάνατο του ζώου στην υπερβολική χρήση αναισθητικών, ωστόσο οι υπεύθυνοι απέρριψαν τις κατηγορίες.