Βασανιστήρια και κακομεταχείριση για 1.500 ανήλικους που κρατούνται στο Ιράκ

Περίπου 1.500 ανήλικοι κρατούνται από τις ιρακινές και τις κουρδικές αρχές με την κατηγορία ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, επεσήμανε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καταγγέλλοντας «βαθιά μεροληπτικές» διαδικασίες και ομολογίες που ελήφθησαν έπειτα από βασανιστήρια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση που βασίζεται σε συνεντεύξεις 29 ανήλικων Ιρακινών που κρατούνται ή έχουν κρατηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή τις δυνάμεις ασφαλείας της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Αφού οι ιρακινές αρχές κήρυξαν στο τέλος του 2017 τη «νίκη» τους επί του ΙΚ έχουν αρχίσει να προσάγουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά τους οποίους κατηγορούν ότι ανήκαν στη τζιχαντιστική οργάνωση.

«Οι έλεγχοι, οι έρευνες και οι διώξεις από τις ιρακινές αρχές και την περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση εναντίον παιδιών που θεωρούνται ότι ανήκαν στο ΙΚ είναι βαθιά μεροληπτικοί και συχνά οδηγούν σε αυθαίρετες συλλήψεις και άδικες δίκες», καταγγέλλει το HRW.

«Με χτυπούσαν με πλαστικούς σωλήνες. Μου είπαν ότι πρέπει να ομολογήσω ότι ήμουν με το ΙΚ, οπότε συμφώνησα», διηγήθηκε ένα 14χρονο αγόρι το οποίο κρατείται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Παρόλο που το ΙΚ έχει στρατολογήσει και προσηλυτίσει πολλά παιδιά, τα περισσότερα από όσα μίλησαν στους ερευνητές του HRW δήλωσαν ότι δεν πολέμησαν ποτέ με τους τζιχαντιστές.

Δικάστηκαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου, με την ακροαματική διαδικασία να διαρκεί λιγότερα από 10 λεπτά και να διεξάγεται στα κουρδικά, μια γλώσσα που πολλά από τα παιδιά που είναι Άραβες δεν κατανοούν. Οι καταδίκες τους ήταν έξι με εννέα μήνες φυλάκιση.

Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη του Ιράκ καταδίκασε παιδιά έως και σε 15 χρόνια κάθειρξη και τα έστειλε σε υπερπλήρεις φυλακές μαζί με ενήλικες, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.

Αφού απελευθερωθούν, πολλά παιδιά δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους καθώς φοβούνται ότι θα συλληφθούν ξανά ή ότι θα υποστούν αντίποινα στην κοινότητά τους. «Αυτό το στίγμα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο αποχωρισμό από την οικογένεια και την κοινότητά τους», τονίζει η ΜΚΟ.

Στην 58 σελίδων έκθεσή του το HRW εκτιμά ότι στα τέλη του 2018 οι κουρδικές και ιρακινές αρχές κρατούσαν 1.500 παιδιά. Εκατοντάδες ανήλικοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 185 αλλοδαποί, έχουν ήδη καταδικαστεί με την κατηγορία ότι είχαν δεσμούς με το ΙΚ.

Η Τζο Μπέικερ, αρμόδια για τα δικαιώματα των παιδιών στο HRW, εκτιμά ότι πρόκειται «περισσότερο για τυφλή εκδίκηση παρά δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του ΙΚ».

«Αυτή η γενικευμένη, τιμωρητική προσέγγιση δεν είναι δικαιοσύνη και θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για πολλά από αυτά τα παιδιά», κατήγγειλε η Μπέικερ.

Το HRW ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να σταματήσει να συλλαμβάνει παιδιά με την κατηγορία ότι ανήκαν στο ΙΚ και να απελευθερώσει όλους τους ανήλικους, με εξαίρεση όσους έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα.

Προς το παρόν οι ιρακινές και οι κουρδικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει την έκθεση αυτή.

Στο παρελθόν η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν είχε απορρίψει έκθεση του HRW, στην οποία η ΜΚΟ κατήγγειλε τα βασανιστήρια παιδιών προκειμένου να ομολογήσουν ότι ανήκαν στο ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...