Βενεζουέλα: Αναζητά στήριξη στα πετροδολάρια της Κίνας

Στηρίγματα στην Κίνα ψάχνει η Βενεζουέλα, η οποία και ποντάρει τόσο στην μεγάλη «όρεξη» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη για πετρέλαιο όσο και στη σύγκρουσή της με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο ανακοίνωσε ότι πούλησε το 9,9% των μετοχών της πετρελαϊκής κοινοπραξίας Sinovensa σε κινεζική εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδιάζει από κοινού με την Κίνα επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής αργού, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα τοντ ελευταίο χρόνο.

Η παραγωγή της Βενεζουέλας έχει συρρικνωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 ετών. Παρόλα αυτά ο Μαδούρο δήλωσε πεπεισμένος ότι χάρη και στη συμφωνία για την Sinovensa η χώρα θα μπορεί να εξάγει 1 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως στην κινεζική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επισκέφθηκε την Κίνα την περασμένη εβδομάδα σε αναζήτηση φρέσκων κεφαλαίων. «Είπαν πολλοί ότι ο Μαδούρο πήγε στην Κίνα και δεν πέτυχε τίποτα, έτυχε κακής αντιμετώπισης. Έκαναν λάθος» δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι έκλεισε «μία πολύ σημαντική συμφωνία».