Βόλτα στα ιαματικά λουτρά της Βόρειας Ελλάδας

Ηρεμούν το πνεύμα, φέρνουν αγαλλίαση, θεραπεύουν το σώμα και το νου, αναβλύζοντας ως θεϊκό δώρο από τα βαθύτερα στρώματα της γης. Μεταφέρουν τα θεραπευτικά μεταλλικά στοιχεία και θερμαίνουν την «ύλη» όσων βυθίζονται σε αυτά, διώχνοντας τη φθορά και το άγχος που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η Β. Ελλάδα έχει να μας προσφέρει αυτό το δώρο με απλοχεριά, αφού πολύ κοντά μας ή και λίγο μακρύτερα, σε αποστάσεις όμως που προσεγγίζονται εύκολα, υπάρχουν ιαματικές πηγές, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο οργανωμένες, που μας καλούν να βυθιστούμε στα θερμά νερά τους και να ευεργετήσουμε το σώμα και το νου μας με φυσικές μεθόδους…

Ας βυθιστούμε λοιπόν στις ιαματικές πηγές της Β. Ελλάδας, έστω και μέσα από τις λέξεις…

Τα λουτρά Πόζαρ

Τονωτικές βουτιές όχι μόνο σε κλειστές εγκαταστάσεις αλλά και στη φυσική θερμή κοιλότητα που έχει σχηματιστεί στην κοίτη του θερμοποτάμου έχουν τη σφραγίδα των Λουτρών Πόζαρ.

Τα Λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ) βρίσκονται στο δήμο Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας. Η λέξη «πόζαρ» σημαίνει θράκα, αναμμένο κάρβουνο. Η περιοχή των Λουτρών, ένα φυσικό αξιοθέατο, βρίσκεται μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλατάνια και καταρράκτες.

Στο Νέο Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν εσωτερικές πισίνες prive, οι οποίες είναι διαστάσεων 3×3 με 1,50 μ. βάθος και θερμοκρασία στους 37 βαθμούς και έχουν ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας η καθεμία.

Στο Παλιό Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν 2 πισίνες διαστάσεων 3×6 με 37 βαθμούς θερμοκρασία και 2 μικρότερες πισίνες (τύπου χαμάμ) με θερμοκρασία 38 βαθμούς.

Υπάρχουν επίσης δυο εξωτερικοί καταρράκτες από τους οποίους ο ένας είναι στους 37 βαθμούς και ο άλλος αραιώνεται με κρύο νερό και η θερμοκρασία είναι στους 30 βαθμούς. Ακόμα υπάρχει μία εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με θερμοκρασία στους 37 βαθμούς στο χώρο του αναψυκτηρίου.

Υπάρχουν αποδυτήρια στον κάθε χώρο.

Για τους πιο φυσιολάτρες, που αγαπούν τον περίπατο στη φύση, μπορούν να ακολουθήσουν τα ορειβατικά μονοπάτια  και να φτάσουν στο σύμπλεγμα των 16 σπηλαίων.

Ιαματικό Νερό: Οι θερμές πηγές αναβλύζουν από την κοίτη του θερμοποτάμου με θερμοκρασία η οποία ανέρχεται στους 37ο C

Χαρακτηρισμός: Oμοιόθερμο HCO3- Ca- Mg- K- B- As υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό δήμου Αλμωπίας

Θεραπευτικές Ενδείξεις: Ρευματισμοί, αρθριτικά, παθήσεις περιφερειακών νεύρων, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, διαστρέμματα, κατάγματα.

Στο χαμάμ του Αγκίστρου

Αυθημερόν εξόρμηση ή και για περισσότερο για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για χαλάρωση προσφέρουν οι ιαματικές θεραπευτικές πηγές του Αγκίστρου, στο νομό Σερρών, μόλις μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί βρίσκεται το παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας, που χρονολογείται στην εποχή του Βυζαντίου, στο 950 μ.Χ. Στο παλιό πέτρινο βυζαντινό λουτρό η ατμόσφαιρα σε ταξιδεύει. Μέσα από τους τρεις κρουνούς ξεχειλίζει άφθονο θερμό νερό, θερμοκρασίας κάποτε 40°C – 41°C, αλλά τώρα γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου, κατευθείαν μέσα από τα σπλάχνα της γης, προσφέροντας ένα απολαυστικό φυσικό υδρομασάζ. Σήμερα έχουν κατασκευαστεί ακόμη εφτά χαμάμ που δέχονται επισκέψεις όλο το χρόνο και όλο το εικοσιτετράωρο.

Χαρακτηριστικά του ιαματικού νερού: Μετεωρικό, Ομοιόθερμο, Ολιγομεταλλικό, Νατριούχο, Ασβεστούχο, Θειϊκό, Οξυανθρακούχο, Καλιούχο, Φθοριούχο, Υποτονικό, Ιαματικό Νερό

Θεραπευτικές Ενδείξεις: Παθήσεις των αρθρώσεων , προβλήματα ρευματικά και κινητικά, παθήσεις του κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες.

Εγκαταστάσεις: Υπάρχουν εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας με επτά ομαδικούς λουτήρες σε ατομική χρήση με άφθονη παροχή ιαματικού νερού. Σύγχρονα ξενοδοχεία, εστιατόρια με γνήσια τοπικά προϊόντα, καφέ αναψυκτήρια, παιδική χαρά, μονοπάτια υγείας στο δασικό οικοσύστημα για την άσκηση της φυσικής σας κατάστασης. Πλούσια χλωρίδα με σπάνια αγριολούλουδα συγκροτούν το θερμαλιστικό-τουριστικό σύστημα υγείας Αγκίστρου.

Στα λουτρά Σιδηροκάστρου

Χρισμένα ακριβώς δίπλα στην πηγή σε μια κατάφυτη πλαγιά, και επτά χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη του Σιδηροκάστρου, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά. Οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, ωστόσο οι παλιές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Στην περιοχή μπορεί κάποιος να συνδυάσει τη φροντίδα της υγείας του με μια επίσκεψη στο βυζαντινό κάστρο, στη λίμνη Κερκίνη, στα οχυρά του Ρούπελ και τη γέφυρα του Στρυμόνα ποταμού.

Ιαματικό Νερό: Η θερμοκρασία του νερού είναι 43,7-55ο C, υπέρθερμο Na- Ca- K- HCO3- F-B υποτονικό ιαματικό νερό δήμου Σιντικής

Θεραπευτικές ενδείξεις: Ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, νευραλγίες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις των αρθρώσεων, γυναικολογικές παθήσεις.

Εγκαταστάσεις: Στο υδροθεραπευτήριο των λουτρών λειτουργεί ένα βυζαντινό χαμάμ, 3 πισίνες υδρομασάζ, 12 ατομικές μπανιέρες, ενώ παρέχεται αρωματοθεραπεία, σοκολατοθεραπεία και πηλοθεραπεία. Η θερμοκρασία του νερού που φτάνει στις εγκαταστάσεις είναι 40-42ο C. Τα λουτρά παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο. Στο χώρο υπάρχει και ξενοδοχείο με εστιατόριο και λοιπές παροχές για τη φροντίδα των επισκεπτών.

Λουτρά Λαγκαδά, μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη

Και για όσους δεν έχουν και πολύ χρόνο για βόλτες, μπορούν να… πεταχτούν μέχρι τα Λουτρά Λαγκαδά, μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας στην περιοχή του Λαγκαδά, χρονολογούνται από το 900 μ.Χ.. Σήμερα σώζονται και βρίσκονται σε χρήση δύο βυζαντινές δεξαμενές του 900 και του 1400 μ.Χ. Γεωγράφοι και περιηγητές αναφέρονται κατά το 1670 μ.Χ. στις βυζαντινές εγκαταστάσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στο «θαυμάσιο μαρμάρινο ομαδικό λουτήρα». Η συστηματική οργάνωση των λουτρών άρχισε το 1925 και σήμερα ο Λαγκαδάς είναι μια μεγάλη και σύγχρονη λουτρόπολη.

Ιαματικό Νερό: Η θερμοκρασία του νερού της πηγής είναι 57,5ο C, Υπέρθερμο Cl- Na- K-Br-I-B- Sr- Li ιαματικό νερό δήμου Λαγκαδά

Θεραπευτικές ενδείξεις: Ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, δερματοπάθειες, παθήσεις των νεφρών

Εγκαταστάσεις: Η λουτρόπολη του Λαγκαδά διαθέτει δύο βυζαντινούς λουτήρες, οι οποίοι χρονολογούνται το 900 μ.Χ και 1400 μ.Χ., δύο σύγχρονους ομαδικούς λουτήρες, 21 ατομικά υδρομασάζ και 20 ατομικούς λουτήρες. Με βάση το ιαματικό νερό σχεδιάστηκαν θεραπείες για το σώμα και το πρόσωπο, περιποιήσεις ομορφιάς και αποκατάστασης, προσαρμοσμένες στις προσωπικές ανάγκες των επισκεπτών. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι ώρες λειτουργίας κατά τη θερινή περίοδο είναι 07:00 π.μ.-23:00μ.μ. και κατά τη χειμερινή 08:00 π.μ.- 01:00 μ.μ. Μέσα στη λουτρόπολη λειτουργεί ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Τα λουτρά Αγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κασσάνδρας, περιτριγυρισμένη από πευκοδάσος. Πέντε χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός Λουτρά, ο οποίος πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές. Τα λουτρά βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας, σε καταπληκτικό σημείο, στην κορφή ενός λόφου με θέα το πέλαγος. Ο περιβάλλων τόπος με τη θάλασσα, τα πεύκα, το εκπληκτικό φυσικό τοπίο της περιοχής, αποτελεί μια μοναδική εικόνα ομορφιάς.

Ιαματικό Νερό: Η θερμοκρασία του νερού είναι 34,5ο C, θερμό Cl- Na- Br- HS-B-CO2 υπερτονικό ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό δήμου Κασσάνδρας

Θεραπευτικές Ενδείξεις: Για παθήσεις οστών και αρθρώσεων-μυών: ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, μυίτιδα-μυαλγία, τενοντίτιδα, παλαιά κατάγματα, αυχενικό σύνδρομο. Δερματικές παθήσεις: σμιγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, ακμή, εκζεματοειδή. Ουρολογικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Εγκαταστάσεις: Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό υδροθεραπευτήριο με δύο αίθουσες. Το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Διαθέτει δύο μικτές πισίνες, μία εσωτερική και μία εξωτερική, και δέκα ατομικές μπανιέρες με ιαματικό νερό θερμοκρασίας 34,5ο C. Επίσης στις εγκαταστάσεις υπάρχει σάουνα, χαμάμ, καταιωνιστήρες, υδρομασάζ (ατομικά και ομαδικά) για αναζωογόνηση. Τα λουτρά λειτουργούν όλο το χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στην ευρύτερη περιοχή οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.

Η λουτρόπολη της Νέας Απολλωνίας

Στο γαλήνιο και ήρεμο λιμναίο οικοσύστημα Βόλβης λειτουργεί η λουτρόπολη «Νέα Απολλωνία», όπου τα ιαματικά λουτρά της προσφέρουν θεραπεία αλλά και ευεξία, πρόληψη ή και αποκατάσταση. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή κάνοντας μια στάση στην Ολυμπιάδα και στα αρχαία Στάγειρα. Στην περιοχή αυτή οι ανασκαφές αποκάλυψαν μακεδονική πόλη που χτίστηκε πιθανώς τον 5ο αιώνα π.Χ. Η πόλη αυτή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου και κατοικήθηκε έως τους Βυζαντινούς χρόνους.

Ιαματικό Νερό: Η θερμοκρασία του νερού είναι 38-57ο C, υπέρθερμο Na- K- SO4- HCO3- F-Br- υδροθειούχο, υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό, ιαματικό νερό δήμου Βόλβης

Θεραπευτικές Ενδείξεις: Ρευματισμοί,  ισχιαλγίες, οσφυαλγίες,  επικονδυλίτιδες,  παθήσεις κινητικού συστήματος,  αυχενικό σύνδρομο,  οστεοπόρωση,ημικρανίες, δερματολογικές παθήσεις, γυναικολογικές παθήσεις, παθήσεις της ουροδόχου κύστης,  ρινίτιδες,  ιγμορίτιδες,  φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες,  χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλεργικό άσθμα

Εγκαταστάσεις: Η επιχείρηση στεγάζει υδροθεραπευτήριο με κλειστή πισίνα 30 ατόμων και με 54 ατομικούς λουτήρες. Επίσης, στον κάτω όροφο του ξενοδοχείου Αριστοτέλης στεγάζεται τμήμα σπα με υδρομασάζ, ατομικούς λουτήρες, σάουνα και χαμάμ. Στο υδροθεραπευτήριο και στο τμήμα σπα γίνεται αποκλειστική χρήση του ιαματικού νερού που πηγάζει στους 57°C και παρέχεται στους επισκέπτες στη θερμοκρασία που επιθυμούν. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν όλο το χρόνο και όλο το εικοσιτετράωρο. Επίσης υπάρχουν διάφορες εγκαταστάσεις διαμονής κι εστίασης.

Πηλοθεραπεία στις Κρηνίδες Καβάλας

Ο τόπος Υγείας Κρηνίδων με θεραπευτικό πηλό και ιαματικό νερό, γεωγραφικά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιοχής με πλούσια ιστορία που ξεκινά με την ίδρυση της πόλης το 360 π.Χ. Στις Κρηνίδες Καβάλας βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της ανατολικής Μακεδονίας. Στην ιστορική αυτή περιοχή θα συναντήσει κανείς τις αρχαίες θέρμες, την αρχαία αγορά, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, το βαπτιστήριο της Λυδίας, της πρώτης χριστιανής της Ευρώπης. Έτσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει τη σωματική και ψυχική του υγεία και ευεξία με έναν αρχαιολογικό περίπατο, μια διαδρομή στην ιστορία και στο χρόνο.

Ιαματικό Νερό: Το νερό που αναβλύζει από την πηγή έχει θερμοκρασία 29ο C. Είναι κατάλληλο για υδροθεραπεία, με τη μορφή της λουτροθεραπείας και ποσιθεραπείας. Υπόθερμο Ca-Mg-HCO3 υποτονικό ιαματικό νερό

Θεραπευτικές ενδείξεις: Λουτροθεραπεία για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Ποσιθεραπεία για το γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα

Θεραπευτικός Πηλός:Ο θεραπευτικός πηλός των Κρηνίδων είναι αποτέλεσμα φυσικών, βιοχημικών, γεωχημικών και βιολογικών διεργασιών που συνέβησαν στο χώρο του πηλοθεραπευτηρίου μεταξύ ενός στερεού συστατικού, της αργίλου, ενός υγρού που είναι το θερμό μεταλλικό νερό και οργανικού υλικού από το φυτικό κόσμο. Η θερμοκρασία των ταμιευτήρων πηλού είναι 29ο C.

Θεραπευτικές ενδείξεις: Αυτοάνοσα και ρευματικά νοσήματα και δερματικές παθήσεις

Εγκαταστάσεις: Η λουτρόπολη διαθέτει ένα πηλοθεραπευτήριο, με δύο ομαδικούς λουτήρες πηλού ανδρών-γυναικών και ένα υδροθεραπευτήριο. Το υδροθεραπευτήριο στεγάζεται σε ένα μεταβυζαντινό κτίσμα (παλιό χαμάμ). Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από 1η Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου, επτά ημέρες την εβδομάδα, με ώρες λειτουργίας από τις 08:30 π.μ. έως και τις 18:00 μ.μ. Στο χώρο λειτουργούν καταλύματα που προσφέρουν τη δυνατότητα διαμονής στους επισκέπτες.

Και λασπόλουτρα…

Λίγα χιλιόμετρα έξω απ’ το Κιλικίς και 23χλμ. από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Πικρολίμνης. Η ιδιαιτερότητα της Πικρολίμνης οφείλεται στη μαύρη λάσπη (φυσικός αλατούχος πηλός) που υπάρχει στην κοίτη της. Η Πικρολίμνη ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων με διαφορετική ονομασία.

Το συγκρότημα των ιαματικών λουτρών Πικρολίμνης συνδυάζει τις μεθόδους της πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας.

Ιαματικό νερό: Η θερμοκρασία του ιαματικού νερού είναι  38ο C, ψυχρό, όξινο, μεταλλικό, υποτονικό ιαματικό νερό

Θεραπευτικές ενδείξεις: Ρευματικά, οσφυαλγίες, σπονδυλοαρθρίτιδες, μυαλγίες, ισχυαλγίες, δισκοπάθειες, μυοσκελετικά, αρθριτικά, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις, μετατραυματική θεραπεία

Εγκαταστάσεις: Στο πηλοθεραπευτήριο λειτουργούν ομαδικές πισίνες και ατομικοί χώροι επάλειψης πηλού. Στο υδροθεραπευτήριο λειτουργούν ατομικές μπανιέρες υδροθεραπείας. Διατίθενται εγκαταστάσεις διαμονής κι εστίασης.