“Ξεκαθάρισμα” λογαριασμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Με ένα συνέδριο – που ξεκινά σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται αύριο – επιχειρείται ένα πρώτο “ξεκαθάρισμα” λογαριασμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκάθαρη υπεροχή όσον αφορά στην αριθμητική του συνεδρίου, οι Γ. Παπανδρέου και Ευαγ. Βενιζέλος δεν θα δώσουν το παρών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που τελικά θα κρατήσουν ισχυροί “παίκτες” όπως ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Π. Γερουλάνος.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει ενστάσεις για τη “σύνθεση” του συνεδρίου, ενώ στελέχη κατά καιρούς αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για επιστροφή στον… πράσινο ήλιο. Ουσιαστικά πρόκειται για τον πρώτο γύρο των εσωτερικών διεργασιών, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το 2021 στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά θα στείλει μήνυμα πως δεν πρόκειται να δεχθεί ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και υπονόμευσης των στόχων. Στην ομιλία της θα παρουσιάσει τον “οδικό χάρτη” του επόμενου διαστήματος και θα εστιάσει στην ανάγκη ενός καθαρού πολιτικού λόγου, ώστε να υπάρξουν διαχωριστικές γραμμές και από τη Ν.Δ. και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε όσους επιθυμούν … επιστροφή στο “πράσινο” παρελθόν η Φώφη Γεννηματά θα σημειώσει πως το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ αποτελεί μονόδρομο για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Στη σημερινή ομιλία θα επισημάνει πως “δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ” και θα μιλήσει για μία “ώρα ευθύνης” και για άνοιγμα στην κοινωνία (κάτι που θα γίνει και μέσα από ένα νέο κύκλο περιοδειών).

Πηγές που είναι κοντά στην Πρόεδρο του κόμματος σημειώνουν πως “υλοποιούνται αποφάσεις που συλλογικά έχουμε πάρει χωρίς κανένα αιφνιδιασμό”. Παράλληλα τονίζουν πως δεν υπάρχει περιθώριο για “πολιτικό και οργανωτικό δυισμό” , αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο καταστατικό (ώστε το ίδιο πρόσωπο να είναι επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ).

Στο συνέδριο δεν πρόκειται να δώσουν το παρών ο Γιώργος Παπανδρέου (που βρίσκεται στο εξωτερικό) αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όσον αφορά στον Κώστα Σημίτη είχε συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, ωστόσο δεν απάντησε επισήμως στην πρόσκληση για συμμετοχή στο συνέδριο. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν να δώσει το παρών, ωστόσο αυτό θα γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ανακοίνωση.

Στο δρόμο προς το συνέδριο υπήρξαν πάντως στελέχη που άσκησαν σφοδρή κριτική στους χειρισμού που έγιναν από την πλευρά της προέδρου, μιλώντας για... fast track διαδικασία. Μάλιστα εξαπέλυσαν βέλη σημειώνοντας πως με τους χειρισμούς που γίνονται παραδίδεται ζωτικός “πράσινος” χώρος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Για ένα “συνέδριο- παρωδία” που έχει μοναδικό στόχο “την επιμήκυνση της θητείας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ” μιλά ο Παύλος Γερουλάνος. Μάλιστα προχώρησε στη συλλογή υπογραφών για ένα ψήφισμα, που θα εστιάζει στην ανάγκη διεξαγωγής ενός ανοιχτού δημοκρατικού συνεδρίου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Μια “ανάσα” πριν το συνέδριο οι τόνοι ανέβηκαν. Είναι ενδεικτικό πως χθες ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας είπε πως «την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν την έγραψαν οι guest stars, ούτε οι κομπάρσοι, αλλά ο απλός κόσμος». Μάλιστα αναφερόμενος στα όσα έχει πει για το συνέδριο ο Π. Γερουλάνος επεσήμανε πως ούτε και ο ίδιος έχει καταλάβει από τη φλυαρία του τελευταίου μήνα τι ακριβώς θέλει.

Λίγο αργότερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ απάντησε λέγοντας ότι οι διάφορες κινήσεις μορφώματα είχαν στόχο να αποκρύψουν την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα σημείωσε πως «όταν εξαπολύονται προσωπικοί χαρακτηρισμοί όπως αυτοί του κ.Όθωνα, τότε φαίνεται ότι δεν διαθέτεις πολιτικά επιχειρήματα“.

ην αυριανή ημέρα του συνεδρίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις σειράς στελεχών πρώτης γραμμής. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος – σύμφωνα με πληροφορίες- θα επισημάνει πως πρέπει η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από τον προσανατολισμό του κόμματος και όχι να γίνεται “καυγάς” για τον αν πρέπει να ξαναβγούν σύνεδροι.

Τα στελέχη που είναι κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη φαίνεται πως επιλέγουν μεταξύ δύο λύσεων: ένα σημαντικό κομμάτι θα προσέλθει στο συνέδριο και αναμένεται να τοποθετηθεί με κριτική διάθεση (χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή) και ένα κομμάτι θα επιλέξει την απουσία (όπως ο Στ. Ξεκαλάκης).

Σε αυτή τη φάση ο Νίκος Ανδρουλάκης στοχεύει στο να εμφανιστεί ως εγγυητής της ενότητας, ενώ περισσότερο στρέφει το βλέμμα προς το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το 2021.

πηγή: euro2day.gr