Τα σενάρια για την μετάβαση της ΕΡΤ στη… νέα δεξιά εποχή

Έρχονται αλλαγές στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν τεθεί επί τάπητος και θα έχουν  δρομολογηθεί. Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος να θυμίσουμε εκτός από την ΕΥΠ, έχει αναλάβει προσωπικά και τον έλεγχο της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, έχει δημόσια δεσμευτεί πως δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Αυτή την ΕΡΤ που ξέρατε να την ξεχάσετε» είχε διακηρύξει με ξεχωριστό στόμφο ο Μητσοτάκης αλλά όπως φαίνεται, δεν θα πάει σε επιλογές …μεσαίωνα, αλλά θα επιλέξει μια πιο συμβατική λύση για να «τιθασεύει» το …πρόβλημα της ΕΡΤ.

Ήδη κυκλοφορούν τρία σενάρια:

  • το πρώτο διατηρεί την ΕΤ1 ως ενημερωτικό κανάλι, την ΕΡΤ2 ως ψυχαγωγικό και την ΕΡΤ3 ως περιφερειακό, με στόχο να υπάρξουν θεματικές λειτουργίες σε όλα τα μέσα τις ΕΡΤ. Λίγο πολύ το δίκτυο της ΕΡΤ παραμένει το ίδιο χωρίς όμως να αποκλείονται στοχευμένες περικοπές, όπως στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και στα ανταποκριτικά γραφεία. Μαζικές απολύσεις δεν γίνονται καθώς μέσα σε 1,5 χρόνο περίπου από την ΕΡΤ θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 500 άτομα.
  • το δεύτερο σενάριο είναι πιο σκληρό καθώς περιλαμβάνει μόνο την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, με συρρίκνωση επίσης στα περιφερειακά δίκτυα. Το «κερασάκι» εδώ είναι ότι υποθετικά θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΡΤ3.
  • Το τρίτο σενάριο είναι σενάριο ολικής συρρίκνωσης. Δηλαδή οριζόντιες περικοπές παντού, με μαζικές απολύσεις και πολλές εργολαβίες. Είναι το σενάριο Κυρανάκη ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι στην ΕΡΤ απο τις 2.500 υπαλλήλους θα μείνουν μόνο 800 μόνιμοι. Όλοι οι άλλοι μπορούν να απολυθούν. Αυτό σημαίνει διάλυση της ΕΡΤ όπως την ξέραμε.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η ΝΔ έχει «υποσχεθεί» στους πολέμιους της ΕΡΤ πως θα μειώσει κατά 50% το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δηλαδή θα διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ τον μήνα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό απο μόνο του αρκεί.

Να σημειώσουμε πως για το 2018 τα κέρδη της ΕΡΤ ήταν 54.908.000 ευρώ, έναντι 70.940.000 ευρώ το 2017. Το σύνολο των εξόδων ανήλθε σε 147.549.000 ευρώ το 2018, έναντι 125.353.000 ευρώ το 2017 και η αύξηση των δαπανών οφείλεται στις αποσβέσεις τηλεοπτικών παραγωγών και δικαιωμάτων. Δηλαδή η ΕΡΤ δεν έχει οικονομικό πρόβλημα.

Να αναφέρουμε επίσης ότι το ξήλωμα των εκπομπών της ΕΡΤ ήδη έχει ξεκινήσει και από τα τέλη Ιουλίου δεν θα βλέπουμε τη «Δεύτερη Ματιά» με την Κ. Ακριβοπούλου, την «Επόμενη Μέρα» με τον Σ. Κοτρώτσο και την «Άλλη Διάσταση» με την Φ. Λαμπρίδη. Διαβάζουμε επίσης πως συμβάσεις δημοσιογράφων που είχαν προσληφθεί ως σύμβουλοι της διοίκησης δεν ανανεώνονται, όπως δηλαδή του Π Χαρίτου που είχε σύμβαση συμβούλου του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Λευτέρη Αρβανίτη και του Σ. Χαριτάτου που είχε σύμβαση σύμβουλου του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Δρόσου.

Τα ονόματα για την ΕΡΤ3

Αλλαγές δεν θα γίνουν μόνο στο πρόγραμμα και στα πρόσωπα που βγαίνουν στο γυαλί της ΕΡΤ αλλά και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις διευθυντικές θέσεις. Για την ΕΡΤ3 μαθαίνουμε ότι κυκλοφορούν πολλά και γνωστά πρόσωπα. Θα αναφέρουμε μόνο τρία. Πρόκειται για τους πολιτευτές της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης αλλά και δημοσιογράφους, Δημήτρη Βενιέρη και τη Συνθια Σάπικα ενώ υπάρχει πρόταση και για τον δημοσιογράφο συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Υπάρχουν κι άλλα ονόματα, αλλά δεν έχουν πολιτικό βάρος, ούτε σημασία…

Φ.Δ.