«Ξεσπιτώνονται» οικογένειες με απόφαση του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Το θέμα της υποχρεωτικής εγκατάλειψης των σπιτιών τους για δύο οικογένειες και της μετατόπισης των συνόρων των οικοπέδων ακόμη πέντε οικογενειών σε συνοικισμό του Αγίου Παύλου του δήμου Νεάπολης – Συκεών μονοπώλησε το χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, της 16ης Ιανουαρίου 2018, το πρώτο του νέου έτους, παρουσία και των δημοτών που θίγονται.

Η διοίκηση του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε τη διοικητική αποβολή των οικογενειών από τα σπίτια τους ομόφωνα, με τη θετική ψήφο επίσης του κ. Μ. Πάππου από την Αλληλεγγύη Πολιτών, του κ. Ν. Φασφαλή από την Ανανέωση Τώρα, ενώ στην απόφαση καταψήφισαν ο κ. Γ. Πανόπουλος από την ΑυΡΑ, η κ. Μαρία Λυκουριώτη από την Αλληλεγγύη Πολιτών, ο κ. Χ. Βέλλης και η κ. Ειρ. Τερζηβασιλειάδου από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.

Τα συγκεκριμένα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ‘50, χωρίς όμως ποτέ μέχρι σήμερα να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα οικόπεδα. Η εν λόγω έκταση, στην οποία βρίσκονται οι κατοικίες, έχει παραχωρηθεί εδώ και δεκαετίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στο δήμο με τη δέσμευση κατασκευής σχολείου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μικροέργων – Ηλεκτροφωτισμού – Πολεοδομίας Στ. Γκατζέ, η υπόθεση έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τον τότε δήμο Αγίου Παύλου, ενώ και το 2015 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε ζητήσει από το δήμο να παρουσιάσει τα βήματα στα οποία έχει προχωρήσει. Τότε, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η διοίκηση του δήμου Νεάπολης – Συκεών είχε σιωπηλά αποσύρει το θέμα. Ωστόσο, ο δήμος καλείται και πάλι σε συνάντηση στις 23 Ιανουαρίου 2018 να παρουσιάσει την εξέλιξη του θέματος, διαφορετικά θα ανακληθεί η παραχώρηση της έκτασης στο δήμο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε διοικητική αποβολή», ανέφερε ο κ. Γκατζές.

Έντονες αντιδράσεις

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις όχι μόνον εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν τη διοικητική αποβολή των οικογενειών, αλλά και από τους δημότες που παραβρέθηκαν στο χώρο και εξέφρασαν την απελπισία τους για το τι θα κάνουν μετά από αυτήν την απόφαση, αλλά και την απογοήτευσή τους προς τη διοίκηση του δήμου Νεάπολης – Συκεών, από την οποία ζητούν μια λύση, καθώς όπως έλεγαν δεν είναι αντίθετοι με την κατασκευή σχολείου, αλλά το πρόβλημά τους είναι το ότι θα μείνουν στο δρόμο.

«Δεν θέλουμε να μας ξεσπιτώσετε εσείς, οι συμπολίτες μας, οι συνδημότες μας, αφήστε να μας ξεσπιτώσει το κράτος», απάντησαν με έντονο ύφος στο δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι καλύτερα να αποφασιστεί η διοικητική αποβολή από το δημοτικό συμβούλιο και όχι αργότερα από το Δημόσιο.

«Εάν δεν προχωρήσουμε σε διοικητική αποβολή, θα ανακληθεί από την ΠΚΜ η παραχώρηση της έκτασης στο δήμο μας και θα επιστρέψει στο Δημόσιο Ταμείο. Πιστέψτε με, θα είναι χειρότερα», έλεγε ο Σίμος Δανιηλίδης.

«Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές»

«Έχετε καταλάβει ότι μιλάτε για ανθρώπινες ζωές; Το 2010 ήρθε ξαφνικά ένα γκρέιντερ έξω από τα σπίτια μας. Το 2011 ξανατέθηκε το θέμα, κάναμε όλοι τις ενστάσεις μας και έκτοτε δεν είχαμε καμιά ενημέρωση. Ξαφνικά χτες το βράδυ μας στείλατε ένα έγγραφο ότι σήμερα θα αποφασίσετε τη διοικητική αποβολή των οικογενειών. Πώς θα προετοιμαστούμε, δεν προλάβαμε καν να μιλήσουμε με κάποιον δικηγόρο», ανέφερε η κ. Π. Θεοχαρίδου, κάτοικος του συνοικισμού.

«Πού θα μας πάει ο κ. Δήμαρχος να μείνουμε; Με 380 ευρώ σύνταξη και αναπηρία 80%, πού να πάμε να μείνουμε;», είπε ο κ. Ι. Κουκούτσης, το σπίτι του οποίου πρέπει να γκρεμιστεί.

«Δεν βρήκε λύσεις ο δήμος»

Ότι δεν έγιναν ενέργειες στο παρελθόν υπέρ της εξεύρεσης λύσης, αφενός για την αξιοποίηση της έκτασης για κατασκευή σχολείου, αφετέρου για την αποκατάσταση αυτών των λαϊκών όπως τις χαρακτήρισαν οικογενειών, κατηγόρησαν τη διοίκηση του δήμου ο κ. Γ. Πανόπουλος της ΑυΡΑ και ο κ. Βέλλης της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ και ο κ. Π. Χατζηκυριάκου της παράταξης Ανανέωση Τώρα, παρόλο που υπερψήφισε τη διοικητική αποβολή, απηύθυνε την ίδια ερώτηση, το γιατί δηλαδή ο δήμος δεν έκανε τίποτα τόσα χρόνια.

Έκοψαν την βασιλόπιτα

Ωστόσο, και παρά την παρουσία των δημοτών που αγωνιούσαν για την εξέλιξη των ζωών τους, ο δήμαρχος έκοψε τη βασιλόπιτα, για να πάει καλύτερα το 2018 για την πατρίδα… Το φλουρί πάντως έπεσε σε ένα παιδάκι από τις διαμαρτυρούμενες οικογένειες, για να του πάνε όλα καλά!