Όταν νιώθουμε ισχυρό το αίσθημα της πείνας, στο μυαλό μας φαντάζει η πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή να πάρουμε κάτι έτοιμο από ένα περίπτερο, ένα μαγαζί ή να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω.
Κι όμως, υπάρχουν πολλά θρεπτικά, εύκολα στην ετοιμασία και … νόστιμα σνακ, που θα ‘‘καλύψουν’’ την πείνα μας, θα μας γεμίσουν ενέργεια και θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Πάμε να τα δούμε ένα – ένα και να τα ετοιμάσουμε παρέα!
1. Υγιεινά Τρουφάκια… κόλαση!
Υλικά:
- 50 γρ. βρόμη
- 3 κ.σ. ταχίνι
- 2 κ.σ. μέλι
- 140 γρ. φουντουκιά ή αμύγδαλα
- 70 γρ. καρύδια
- 2 κ.σ. κράνμπερις
- τρούφα από σοκολάτα υγείας
Εκτέλεση:
Κόβουμε κομματάκια τους ξηρούς καρπούς, δηλαδή τα φουντούκια / αμύγδαλα και τα καρύδια, και τα χτυπάμε ελαφρώς στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε στο μπλέντερ τους αποξηραμένους καρπούς, δηλαδή τα κράνμπερις, και τα χτυπάμε λίγο ακόμη.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρόμη, το ταχίνι, το μέλι και στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ τα υλικά από το μπλέντερ.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη βρόμη ακόμη, τόση που να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει για 3 ώρες.
Όταν το μείγμα μας έχει κρυώσει, το βγάζουμε από το ψυγείο. Παίρνουμε αρκετή ποσότητα με ένα κουτάλι της σούπας και αρχίζουμε να σχηματίζουμε μικρές μπαλίτσες. Στη συνέχεια, αφήνουμε τις μπάλες να κυλήσουν στην τρούφα και να «στολιστούν» με αυτή γύρω – γύρω.
Το σνακ μας μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου πολλές ημέρες.
2. Οι πιο χορταστικές μπάρες δημητριακών!
Υλικά:
- 500 γρ. ταχίνι
- 200 γρ. μέλι
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 50 – 100 γρ. λιναρόσπορο κοπανιστό
- 50 γρ. κράνμπερις
- 50 γρ. ηλιόσπορο
- 50 γρ. κολοκυθόσπορο
- 50 γρ. μαύρη σταφίδα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και στη συνέχεια, τη χύνουμε σε ένα μπολ.
Στο μπολ αυτό προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, τη βρόμη και όλα τα άλλα υλικά μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Βάζουμε σε ένα ταψί 20×30 εκ. λαδόκολλα και έπειτα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
Προσπαθούμε να μη ξεχειλίσει το μείγμα στα πλαϊνά και έξω από τη λαδόκολλα. Ισιώνουμε γύρω γύρω και από επάνω το μείγμα μας με την πίσω μεριά ενός κουταλιού της σούπας.
Τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω από το μείγμα μας και παίρνουμε ένα ποτήρι με όσο πιο ίσιο και λείο πάτο γίνεται. Το ποτήρι θα μας βοηθήσει, ώστε να ισιώσουμε όλη την πάνω επιφάνεια του μείγματός μας.
Πατήστε, λοιπόν, με τον πάτο του ποτηριού όλο το μείγμα, με κατακόρυφες κινήσεις από πάνω μέχρι κάτω και ξανά το ίδιο, μέχρι να γίνει όμορφη και επίπεδη όλη η επιφάνεια.
Αυτό είναι ένα κόλπο, για να ισιώνετε γενικά και άλλες μπάρες και να είναι πιο όμορφες και λείες από πάνω!
Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο, για να σφίξει για περίπου 3-4 ώρες ή ακόμη καλύτερα το αφαιρούμε από το ψυγείο την άλλη μέρα. Αφού το βγάλουμε από το ψυγείο, κόβουμε σε ισομερείς μπάρες.
Ελπίζουμε να πειραματιστείτε με τις συνταγές μας και να σας γεμίσουν ενέργεια!
Καλή απόλαυση!!!