Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με 149 «ναι» έγινε δεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.104 βουλευτές ψήφισαν «όχι», ενώ 5 δήλωσαν «παρών». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψήφισε η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η ΧΑ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ «παρών» ψήφισε η Ένωση Κεντρώων.

Ως προς την ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων και τροπολογιών που είχε αιτηθεί η ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» σε όλα, πλην του Δημήτρη Καμμένου που καταψήφισε το άρθρο για την επαναφορά του ασύλου.

«Όχι» σε όλα ψήφισε η ΝΔ. «Όχι» σε όλα πλην του άρθρου 34 για τα κριτήρια επιλογής φοιτητών σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών το οποίο ενέκρινε, ψήφισε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ΧΑ ψήφισε «όχι» επί της αρχής, και «παρών» στα άρθρα 15 και 34. «Όχι σε όλα», πλην του «παρών» στο άρθρο για το άσυλο ψήφισε το ΚΚΕ. Τέλος, «όχι» σε όλα ψήφισαν οι βουλευτές του Ποταμιού, ενώ «παρών» σε όλα δήλωσε η  Ένωση Κεντρώων.

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορούσε στην ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, και επί των άρθρων 3, 15, 32, 34, 36 και επί τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το άρθρο 3 επαναφέρει το ακαδημαϊκό άσυλο, το άρθρο 15 ορίζει ότι η εκλογή πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων θα γίνεται ξεχωριστά, με το άρθρο 32 αναλύεται η διαδικασία ίδρυσης νέων μεταπτυχιακών, το άρθρο 34 ρυθμίζει τα θέματα της επιλογής των φοιτητών στα μεταπτυχιακά, το άρθρο 36 που αφορά την επιλογή των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά, και η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης τροποποιεί διατάξεις του Κώδικα Συμβολαιογράφων.

Διαφοροποίηση Δημήτρη Καμμένου για το άσυλο

Καταψήφισε το άρθρο 3 για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και έβδομος αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος. Η διάταξη προβλέπει την επαναφορά του ασύλου και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας μόνο σε περίπτωση κακουργημάτων κατά της ζωής. To άρθρο για το άσυλο υπερψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η ΧΑ και το Ποτάμι. «Παρών» στην επαναφορά του ασύλου δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.