Υπουργείο Εργασίας: Αξιοποιούμε εκατοντάδες ανενεργά ακίνητα του δημοσίου

Ζωή σε δεκάδες παραμελημένα και ανενεργά ακίνητα του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, φιλοδοξεί να δώσει σχετικό πρόγραμμα αξιοποίησης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το ΥΜΑΘ.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, υπάρχει ένα πλήθος ακινήτων και εκτάσεων που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας που παρέμεναν ανενεργά κι αναξιοποίητα μέχρι το 2015. Το πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στοχεύει να αξιοποιήσει αυτά τα ακίνητα με το μέγιστο κοινωνικό όφελος. Δηλαδή τα ακίνητα είτε θα αξιοποιηθούν από το ίδιο το δημόσιο, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, είτε θα αξιοποιηθούν από φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή φορείς με κοινωνικούς σκοπούς. Επίσης μπορούν να ενοικιαστούν και σε ιδιώτες, ώστε να επιτευχθεί “η μέγιστη οικονομική ανταπόδοση για το δημόσιο”.

“Αυτό το πρόγραμμα το προωθούμε τώρα από κοινού στην Βόρεια Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη” ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως “το πρόγραμμα έχει δώσει ήδη ζωή σε 90 εμβληματικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και το ξεκινάμε και στην Θεσσαλονίκης. Θα συγκροτηθεί μία ομάδα στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας,του ΥΜΑΘ και από το γραφείου του πρωθυπουργού, στην οποία θα μετέχουν μηχανικοί από προγράμματα του ΟΑΕΔ, δηλαδή άνεργοι μηχανικοί, που θα εργαστούν στο πρόγραμμα για να εκτιμήσουν τα ακίνητα και να αξιολογήσουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν”. Τόνισε δε πως στόχος του προγράμματος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα 25 ακίνητα που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη να αξιοποιηθούν “με το μέγιστο δυνατό όφελος για το δημόσιο και τους πολίτες”. Ανέφερε δε πως στη Θεσσαλονίκη τα ακίνητα αυτά είναι απο μικρά διαμερίσματα μέχρι και μεγάλα οικόπεδα και εκτάσεις όπως ένα οικόπεδο του ΟΑΕΔ 160 στρεμμάτων και πως το πρόγραμμα θα “δώσει ζωή σε ολόκληρες περιοχές της πόλης”.

Θα υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης

“Ξεκινάμε σήμερα αυτό το πρόγραμμα και συγκροτούμε την αρμόδια ομάδα εργασίας και μέσα σε 2 εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη διαδικασία δηλαδή να ανοίξουμε τις σχετικές προσκλήσεις προς τους φορείς και τους ιδιώτες ώστε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για τα ακίνητα αυτά τα οποία θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα” τόνισε και επισήμανε πως η προτεραιότητα θα αφορά τις εταιρίες κοινωνικής ανταπόδοσης και αλληλέγγυας οικονομίας. Σύμφωνα με τη διαδικασία θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως οι θέσεις εργασίας το αντικείμενο εργασίας και παραγωγής και η μορφή της επιχείρησης. Η αρμόδια ομάδα εργασίας θα αξιολογήσει και θα βαθμολογήσει τις προτάσεις οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν υπό έγκριση από τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών σ οποίους ανήκουν τα ακίνητα. Η διαδικασία απόδοσης των ακινήτων θα ολοκληρωθεί με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την υπογραφή του χρησιδανείου των ακινήτων του ΟΑΕΔ επί της οδού Λαγκαδά στον Δήμο Θεσσαλονίκης, είχε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, στο Δημαρχείο, παρουσία της Διοικήτριας και Προέδρου του ΟΑΕΔ, Μαρίας Καραμεσίνη.

Συνάντηση Αχτσιόγλου – Μπουτάρη

Στο μεταξύ νωρίτερα το πρωι η υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο της πόλης.

Απο την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως η συνάντηση ήταν άκρως παραγωγική. «Ήταν μια συνάντηση εργασίας με την υπουργό, Έφη Αχτσιόγλου και την διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κατά την οποία επικυρώσαμε την παραχώρηση στον Δήμο οκτώ καταστημάτων του ΟΑΕΔ επί της οδού Λαγκαδά. Στόχος μας είναι η λειτουργία στα καταστήματα αυτά, ενός ΚΕΠ, μίας βιβλιοθήκης, ενός ΚΑΠΗ και ενός ΚΔΑΠ. Επίσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Υπουργού για την αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας και σε φορείς αρμοδιότητάς του, καταθέσαμε άλλα τρία αιτήματα για ακίνητα που ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ανάγκη για σχολεία ή άλλες χρήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή της κ. Αχτσιόγλου απέδωσε ήδη πολύ καλά αποτελέσματα στην Αθήνα. Το ίδιο ελπίζω θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη».

Η Ε. Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στο πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων του υπουργείου τόνισε πως «ηδη σε όλη τη χώρα παραχωρήσαμε 130 ακίνητα για χρήσεις μέγιστης κοινωνικής ανταπόδοσης και σήμερα επικυρώσαμε την παραχώρηση οκτώ καταστημάτων από τον ΟΑΕΔ προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί δικές του υπηρεσίες. Παράλληλα, συζητήσαμε και μια σειρά άλλων παραχωρήσεων που έχει ανάγκη ο Δήμος για να εγκαταστήσει σε αυτά σχολεία και άλλες υπηρεσίες».