Συμβολή στην ιστορική μνήμη η δωρεά των Χριστιανόπουλου και Μέγα στο ΑΠΘ

Ως ύψιστο πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε η δωρεά των συλλογών του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Ιωάννη Μέγα –πάνω από 90.000 τεκμήρια και αρχεία– προς το σημαντικότερο πνευματικό ίδρυμα της πόλης. Τους χαρακτηρισμούς αυτούς απέδωσε το σύνολο των ομιλητών τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην πρυτανεία του ιδρύματος όσο και κατά την τελετή υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού.

Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο οποίος ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας –πρώτη είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη– η χορηγία των κυρίων Μέγα και Χριστιανόπουλου. «Οι δύο δωρητές γνωρίζουν καλά τη σημασία και την ιστορία του βιβλίου. Αν ωστόσο το βιβλίο οδηγεί στη γνώση, το αρχειακό υλικό οδηγεί στη μετα-γνώση, και τέτοιο είναι το υλικό που παραχωρείται σήμερα στο πανεπιστήμιό μας από δύο ανθρώπους που δεν διακατέχονται από την αίσθηση της ιδιοκτησίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά, επιστρέφονται τεκμήρια της γνώσης ανθρώπων που σπούδασαν στο ΑΠΘ, ενός ιδρύματος που δεν στοχεύει αποκλειστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά συμβάλλει στην τεκμηρίωση και στην αποθήκευσης της ιστορικής μνήμης».

megas-chistianopoulos_2Μετά από μία σύντομη εισήγηση της καθηγήτριας Αριάδνης Στογιαννίδου, η οποία σημείωσε ότι με τη δωρεά θα αναδειχτεί η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου σε πόλο έλξης φοιτητών και ερευνητών, τον λόγο πήρε ο κύριος Μέγας (ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), ο οποίος ανέφερε: «Την απόφαση αυτή την είχαμε πάρει από κοινού με τον κύριο Χριστιανόπουλο εδώ και μία δεκαετία. Σημειώνω ότι η δωρεά του κυρίου Χριστιανόπουλου δεν είναι συλλογή, είναι αρχείο του ίδιου, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με την έννοια ότι ο κύριος Χριστινόπουλος δεν έγραφε ποτέ σε υπολογιστή. Πολύ σημαντικό είναι εξάλλου το αρχείο της Διαγωνίου, τα 52 ετήσια ημερολόγια του ποιητή και λογοτέχνη από το 1953 έως το 2005, η αλληλογραφία του, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, οι συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση». Ως προς τη δική του δωρεά, σημείωσε ότι πρόκειται για συλλογή, «επίκεντρο της οποίας είναι αποκλειστικά η Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω “Παλαιά Χαρτιά”», ανέφερε, «με την έννοια ότι περιλαμβάνει επιστολόχαρτα, φακέλους, γκραβούρες, χάρτες, βιβλία και φωτογραφίες που ανατέμνουν τον πολιτισμό, την τοπογραφία, τα μνημεία και ιδίως τις κοινότητες της πόλης». Και κατέληξε: «Η συλλογή είναι αρρώστια. Δεν είναι σωστό όμως να μένει στον ιδιωτικό χώρο του καθενός, πρέπει να βγαίνει προς τα έξω. Και η δωρεά αυτή λειτουργεί ως παράδειγμα προς άλλους συλλέκτες να παραχωρήσουν το δικό τους υλικό στην πόλη μας».

Ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και πνευματικά γεγονότα του 2016 χαρακτήρισε τη δωρεά της συλλογής ο καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος, ενώ η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ Αικατερίνη Νάστα σημείωσε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο σε τεκμήριο υλικό μετά το 1963, παρέχοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι θα είναι προσβάσιμο σε φοιτητές και ερευνητές από όλον τον κόσμο.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...